Bárcenas declara avui per l'esborrament dels seus ordinadors al PP

Compareix com a testimoni juntament amb la seva secretària, el cap de seguretat i l'advocat del partit

Bárcenas assenyala a Cospedal. / JOSÉ LUIS ROCA / Vídeo: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

Luis Bárcenas té avui l'ocasió d'explicar a la jutge la seva versió sobre l'esborrament dels seus ordinadors pel PP quan va deixar de treballar en aquest partit per haver gestionat la caixa b del partit conservador. La magistrada també ha convocat Estrella Domínguez, que va ser secretària seva; l'excap de seguretat Antonio Lafuente, i l'advocat d'aquesta formació Alberto Durán. Demà declara l'actual tresorera, Carmen Navarro, en qualitat d'imputada.

Aquestes declaracions es porten a terme després de la decisió de l'Audiència Provincial de Madrid, que va ordenar a la togada reobrir aquest cas, que va arxivar "sense portar a terme cap diligència" el 2013. El tribunal va acceptar el recurs presentat per IU i l'associació Justícia i Societat, i va establir que aquests fets podien ser constitutius d'un delicte de danys informàtics i un altre de revelació de secrets.

Aquesta causa es va obrir el 2013 després que el PP confirmés que havia portat a terme aquest esborrament un cop Bárcenas va ingressar a la presó després de confessar al jutge Pablo Ruz l'existència d'una comptabilitat opaca en el partit conservador.

LES EXPLICACIONS

Notícies relacionades

El PP va justificar aquesta actuació perquè, segons la seva versió, és el protocol habitual que s'aplica quan un treballador cessa la seva relació laboral amb el partit. No obstant, per IU la destrucció dels discos durs "és greu i rellevant", ja que ha causat un perjudici a la investigació judicial, que no ha pogut comprovar si la informació facilitada per l'extresorer, guardada en un 'pen drive', es corresponia amb els arxius que tenia als seus ordinadors a la seu del PP, segons consta a la querella que ha sigut admesa a tràmit per la jutge.

La magistrada també ha atorgat la condició d'investigat al PP, però encara no ha citat el seu representant legal. No obstant, sí que ha demanat informació a una empresa informàtica que va fer treballs en el Mac de Bárcenas el 2012 i ha reclamat documentació a l'Audiència Nacional sobre les declaracions de Bárcenas i a un jutjat de Madrid que va arxivar la denúncia de l'extresorer contra el PP, al qual va acusar de robatori per la desaparició dels seus ordinadors.