El Govern obre la via penal contra Forcadell per desobeir el TC

L'Executiu creu que la presidenta del Parlament ha vulnerat la llei i vol que la Fiscalia investigui si ha delinquit

La Moncloa amenaça Puigdemont amb la inhabilitació i reclama la suspensió de l'última resolució sobre el procés

 

  / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

“Vam dir que no en deixaríem passar ni una i no n'estem deixant passar ni una”, ha explicat aquest divendres Soraya Sáenz de Santamaría després del Consell de Ministres, en referència a la resolució del ParlamentParlament que va ratificar dos dies abans les conclusions del procés constituent català (en el que suposa un aval per obrir la via unilateral d'independència) tot i que el Tribunal Constitucional (TC) li havia ordenat no fer aquest pas. La vicepresidenta acabava de confirmar que el Govern havia presentat un incident d'execució davant el màxim òrgan jurisdiccional, en què se li demana que informi la Fiscalia perquè aquesta pugui actuar contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui l'Executiu acusa d'incórrer en un delicte a l'haver desobeït les decisions del TC. La via penal ha quedat oberta.   

“A l'haver donat tràmit a la discussió d'aquesta resolució [la del desafiament a l'alt tribunal], la senyora Forcadell ha pogut cometre un delicte”, ha explicat Santamaría, que ha explicat que aquest assenyalament només afecta la presidenta del Parlament perquè és ella “qui lidera la institució”.

Però la reacció del Govern no només s'ha quedat aquí. En l'escrit presentant, del qual Mariano Rajoy ha informat els principals líders polítics aquest divendres, l'Executiu reclama diverses accions al Constitucional. Per una banda, que anul·li la resolució del Parlament. Per una altra, que de moment la suspengui amb caràcter “immediat”. I per últim, diverses mesures per fer efectives les decisions del TC. El Govern vol que l'alt tribunal requereixi a Forcadell i a la resta de membres de la Mesa del Parlament perquè s'abstinguin de complir la resolució que consuma el desafiament (i adverteix al mateix temps de les noves responsabilitats penals en què poden incórrer), així com que prohibeixi votar o tramitar qualsevol nova iniciativa basada en aquesta resolució.

SUSPENSIÓ DE FUNCIONS

Notícies relacionades

El Consell de Ministres també reclama que es prohibeixi al president català, Carles Puigdemont, i a altres membres del Govern l'aprovació de qualsevol mesura destinada a donar compliment al text independentista. Aquí, novament, el Govern central vol que s'adverteixi de les responsabilitats penals en què podrien incórrer Puigdemont, Forcadell i altres dirigents: consisteixen en una multa d'entre 3.000 i 30.000 euros i la suspensió de les seves funcions.

“La primera obligació dels poders públics és que es respecti la Constitució. Aplicarem tot l'Estat de dret”, ha assenyalat Sáenz de Santamaría, per a qui el Parlament, amb la resolució que consuma el desafiament, ha intentat col·locar-se “per sobre de la voluntat democràtica”.