EL TAULER CATALÀ

El Consell de Ministres autoritzarà avui l'Advocacia de l'Estat a actuar contra el Parlament pel procés de desconnexió

El Govern considera que la resolució de la Cambra "vulnera radicalment" les lleis del Tribunal Constitucional

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres d'aquest divendres té previst donar llum verda a l'Advocacia de l'Estat perquè presenti un incident d'execució de sentència davant el Tribunal Constitucional contra la resolució del Parlament català sobre el procés constituent que autoritza a debatre sobre la desconnexió de Catalunya. La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, compareixerà a les 13.00 per informar sobre aquest assumpte en una roda de premsa que es podrà seguir en directe des de la web d'EL PERIÓDICO.

El Govern en funcions del PP considera que la resolució del Parlament, que autoritza iniciar un procés de desconnexió amb l'Estat que inclou la convocatòria d'unes eleccions constituents i la celebració d'un referèndum, "vulnera radicalment" la sentència del Tribunal Constitucional del 2 de desembre del 2015 que va declarar inconstitucional i nul·la la resolució del Parlament català sobre l'inici de l'anomenat procés de desconnexió, aprovada el 9 de novembre del 2015.

Segons l'Executiu, la decisió de la Cambra catalana, adoptada amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, també vulnera la recent resolució del TC del 19 de juliol del 2016 en què s'advertia els poders implicats i els seus titulars, especialment a la Mesa del Parlament, que presideix Carme Forcadell, del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir el mandat del TC.

SEGON INCIDENT D'EXECUCIÓ

Notícies relacionades

Serà el segon incident d'execució que plantejarà l'Advocacia de l'Estat en relació amb l'activitat de la Comissió d'Estudis, després de la seva creació, el 20 de gener passat. Només uns dies després, l'1 de febrer, l'Executiu va impugnar davant el Constitucional la seva formació, al considerar que la intenció del Parlament era "eludir els pronunciaments del TC" i tirar endavant el procés constituent.

En aquella ocasió, el tribunal va trigar un mes a admetre a tràmit la qüestió, després d'oferir a les parts un termini de 10 dies perquè presentessin les al·legacions que consideressin oportunes. La seva decisió final es va produir la setmana passada, gairebé cinc mesos més tard. El Constitucional va reflectir en aquesta resolució una advertència directa a la Cambra catalana i, especialment, "a la Mesa del Parlament". L'acte indicava expressament que la Comissió d'Estudis s'ha de sotmetre "al compliment de les exigències de la Constitució" i no pot dirigir la seva activitat a "l'obertura d'un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l'Estat català independent".