Rajoy reuneix el seu equip per transmetre confiança però sense explicar-los el seu pla

Casado assegura que el seu cap manté contactes constants per desbloquejar la situació encara que "desconeix" amb qui

El vicesecretari sosté que no busquen condicionar el cap de l'Estat i que el líder del PP ja prepara el discurs d'investidura

undefined34819653 gra119  madrid  26 07 2016   el rey ha recibido esta ma ana 160726204930

undefined34819653 gra119 madrid 26 07 2016 el rey ha recibido esta ma ana 160726204930 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El ministre Jorge Fernández Díaz, amic de Mariano Rajoy des de fa dècades, afirma que el líder del PP és d’aquell tipus de persones en qui «la seva mà dreta no sap el que fa la seva mà esquerra». Potser que sigui aquesta la raó per la qual ningú al PP és capaç d’explicar aquests dies amb qui manté Rajoy aquells «contactes intensos» per «tenir un govern ben aviat» als quals presumptament està dedicat en cos i ànima (bé, agafant un respir a Sanxenxo el cap de setmana, tot i  que els seus col·laboradors van negar divendres que volgués fer festa). Ni tan sols  els va quedar clar amb qui està parlant el polític gallec als membres del comitè de direcció del partit, que es van reunir ahir amb Rajoy durant més d’una hora. «Desconeixem quines són les trucades de telèfon que pot estar fent a uns o altres o el tipus d’interlocució que manté», va admetre amb certa incomoditat Pablo Casado.

Cap dels tres partits clau per a la reelecció del líder del PP reconeix haver rebut la telefonada del líder. Al PSOE asseguren que el president en funcions no ha tornat a picar a la seva porta (des de la reunió inútil amb Pedro Sánchez) per fer cap proposta que els pugui convèncer d’abstenir-se i facilitar la seva investidura en segona volta. A Ciutadans tampoc li ha arribat cap oferta per passar de l’abstenció al sí, encara que a ells no els estranya perquè, segons José Manuel Villegas, ja han deixat clar que no pensen negociar ni una mesura fins que no passi la investidura. A Coalició Canària es queixen que, malgrat ser els primers a qui Rajoy va rebre a la Moncloa després del 26-J, i tot i  haver-los promès una taula de negociació amb ni més ni menys que la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, fins ara res de res. «Nosaltres estàvem oberts a aquesta negociació, però fins avui no hi ha hagut moviments. El document que ha remès el PP és un resum del seu programa electoral. Això és el que li hem dit al Rei», va declarar Ana Oramas.

La diputada canària va ser un dels cinc dirigents que es va presentar a la Zarzuela ahir per a la ronda del cap de l’Estat amb els 14 líders polítics (tots menys els d’ERC i Bildu, que han rebutjat participar-hi) que acabarà demà amb una decisió transcendental de Felip VI: oferir a Rajoy la formació de govern o deixar passar un temps i no assenyalar ningú, per considerar que no hi ha un acord pròxim que garanteixi l’èxit d’un debat d’investidura.

L'ANTECEDENT D'AZNAR

En el cas que Felip VI sí que ofereixi al líder del PP la formació del nou Executiu, Rajoy podria declinar (com va fer al gener) o acceptar la proposta i, si encara no té els suports ben lligats, demanar a la presidenta de la Mesa del Congrés, Ana Pastor, un temps raonable per aconseguir-los i que la sessió extraordinària s’ajorni unes setmanes. Ja existeix un antecedent en aquest sentit. José María Aznar, el 1996, va reclamar 20 dies al llavors president de la Cambra baixa, Federico Trillo, per rematar l’acord amb CiU i el PNB.

Oramas i la resta de dirigents que van conversar amb el cap de l’Estat van coincidir a l’hora de dir que havien vist el Monarca «preocupat» per la situació. Segons Pedro Quevedo, únic diputat de Nova Canàries, el Rei va assenyalar que «s’han d’explorar totes les possibilitats i fer el màxim esforç» per evitar la celebració d’unes terceres eleccions. 

Notícies relacionades

La veritat  és que des del PP s’està intentant en les últimes hores que si socialistes i taronges no canvien de criteri, sigui el mateix Rei qui ajorni la sol·licitud d’una investidura a un candidat. Pel que fa a la possibilitat d’iniciar el tràmit de la investidura el 2 d’agost, Casado va admetre que sembla molt difícil mantenir aquest calendari. «Si som realistes, aquestes dates resulten excessivament optimistes veient les comunicacions que fan els altres partits», va declarar.

«VERGONYA» PER RECOLZAR RAJOY

 Podem, que està fora del radar del president del PP perquè votarà en contra passi el que passi, va demanar al cap de l’Executiu en funcions que abandoni el «xantatge als altres» i es posi «a buscar suports». El portaveu parlamentari, Íñigo Errejón, va subratllar la coincidència  que la jutge processés el PP ahir pel suposat esborrat dels discos durs dels ordinadors de l’extresorer Luis Bárcenas. Errejón va afirmar que entenia que als partits que es puguin plantejar votar a favor de Rajoy, com és el cas de Ciutadans i Coalició Canària, els fes «vergonya» fer-ho.