RODA DE PREMSA A MADRID DESPRÉS DE LA REUNIÓ DE L'EXECUTIVA

Ciutadans demana a Rajoy que vagi a la investidura encara que sigui per perdre-la

Villegas reclama al president del PP que "assumeixi la seva responsabilitat"

El partit taronja critica que els conservadors recolzin que CDC tingui grup propi

 

 

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Sembla que Ciutadans vol veure fracassar Mariano Rajoy. El partit taronja ha demanat al líder del PP aquest dimarts que vagi al debat d'investidura encara que sigui per perdre. Fonts de la formació que lidera Albert Rivera consideren que només així Rajoy aconseguirà moure el PSOE cap a l'abstenció i es podria desbloquejar la situació. No obstant, per ara, Rajoy segueix pensant que si va al Congrés i se sotmet a una votació és per sortir investit president.

En l'última legislatura, Rivera (Ciutadans) va ordir un acord per intentar fer president Pedro Sánchez (PSOE), però el líder socialista va perdre el debat investidura perquè ni Podem ni el PP van cedir en les seves posicions. Els 130 escons units de Ciutadans (40) i del PSOE (90) van semblar insuficients per permetre que Sánchez es convertís en el nou cap de l'Executiu. Rivera va veure com el seu candidat queia derrotat. 

Després de la reunió de l'executiva, el vicesecretari general del partit taronja, José Manuel Villegas, ha dit que Ciutadans espera que, "en un acte de responsabilitat", Rajoy decideixi "enfrontar-se" a la votació. Seria estrany, ha explicat, que "qui s'ha atipat" de dir que "té dret de ser president del Govern" no anés al Congrés per a "demanar-li la seva confiança". "Volem que assumeixi aquesta responsabilitat", ha dit. 

DESBLOQUEJAR LA SITUACIÓ

Preguntat en roda de premsa sobre la possibilitat que Ciutadans canviï de l'"abstenció tècnica" a un "sí tècnic" per desbloquejar la situació (i pressionar el PSOE perquè faciliti la reelecció del líder del PP), Villegas ha considerat que aquest canvi només es podria donar si hi hagués "renovació en els equips i en els lideratges del PP". És a dir, només si Rajoy se'n va.

En tot cas, la formació de Rivera considera que el PP és qui ha de formar govern i rebutja qualsevol opció que passi per Sánchez, perquè el PSOE hauria de "pactar amb els que volen trencar Espanya".

GRUP PARLAMENTARI DE CDC

Notícies relacionades

En l'executiva, Ciutadans també ha abordat l'opció que CDC formi grup parlamentari al Congrés dels Diputats. Villegas ha comentat que ni "per cortesia parlamentària" ni per cap altra raó creuen que els partits "constitucionalistes", el PSOE i el PP, han de recolzar que els de Francesc Homs puguin tenir aquest privilegi. Ciutadans subratlla que CDC no va obtenir ni tan sols de mitjana el 15% de vots a les circumscripcions catalanes (va aconseguir el 13,9%), i per això no concedeix que el reglament "es recargoli" per permetre-li grup propi. En l'última legislatura, els taronges sí que van acceptar aquesta possibilitat perquè, de mitjana, va aconseguir el 15,08% de les paperetes. 

Els diputats d'Homs van ajudar el PP a assegurar-se el repartiment de la Mesa del Congrés la setmana passada, un suport que serà tornat en forma de grup propi. Els populars, en contra del que havien defensat en altres ocasions, ara diuen que CDC ha de tenir aquesta prerrogativa per "tradició" i per "cortesia parlamentària".