EL DILEMA DEL SOCIALISME

El PSOE s'uneix en el 'no' a Rajoy i es divideix sobre el dia següent

Els barons discuteixen sobre si Sánchez pot intentar la investidura si Rajoy fracassa

El nucli dur del secretari general considera "impossible" arribar al Govern

icoy34629793 psoe susana diaz160708195947

icoy34629793 psoe susana diaz160708195947

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La confusió sobre què fer davant l’escenari que van dibuixar les eleccions generals s’ha instal·lat al PSOE. Els socialistes estan dividits sobre quins passos fer, i els bàndols s’alineen segons siguin defensors o detractors de Pedro Sánchez. L’única sintonia és que, de moment, es descarta el suport o l’abstenció a la investidura de Mariano Rajoy. Els barons afins al secretari general consideren que Sánchez hauria d’intentar formar Govern si el líder del PP fracassa, mentre que els crítics, que dirigeixen federacions més nombroses i volen desembarassar-se de Sánchez en el pròxim congrés, afirmen que amb el resultat obtingut el 26 de juny passat no hi ha cap possibilitat d’arribar a l’Executiu.

La sensació de desordre augmenta pel silenci de Sánchez, que no ha parlat des que la nit electoral fes una breu declaració sense admetre preguntes, i ve a escalfar el comitè federal d’avui, on s’analitzaran els resultats electorals i el líder fixarà la seva posició. 

INTENTAR LA INVESTIDURA

Alguns dels membres de la seva executiva consideren que ha de tornar a intentar ser investit si Rajoy no aconsegueix els suports necessaris. Però no formen un grup majoritari dins de la direcció. De fet, dos dels col·laboradors més pròxims de l’actual líder, Óscar López i Antonio Hernando, es van mostrar aquest divendres en contra d’aquesta possibilitat. «Hauria pogut ser. Però avui ja no és possible. Els vetos entre Podem i Ciutadans fan impossible la transversalitat», va dir Hernando.

La tesi dels barons més importants (de l’andalusa Susana Díaz al castellanomanxec Emiliano García-Page, passant per l’extremeny Guillermo Fernández Vara i el valencià Ximo Puig) és la mateixa. Tots ells, juntament amb altres líders territorials, aposten per canviar de líder en el pròxim congrés del partit, i creuen que l’intent d’arribar al Govern està fracassat per endavant i abocaria Espanya a unes terceres eleccions en les quals el PSOE tornaria a perforar el seu sòl, situat ara en 85 escons.

"PEL BÉ DELS ESPANYOLS"

Però alguns dels líders territorials afins a Sánchez, amb el seu vistiplau o sense, tenen una opinió diferent. La balear Francina Armengol i el català Miquel Iceta ja han apostat per explorar una possible majoria alternativa, tesi que també ha defensat aquest divendres el castellanolleonès Luis Tudanca. «Si Rajoy torna a fracassar, Pedro té el dret i el deure d’intentar-ho pel bé dels espanyols», va assenyalar Tudanca després de reunir-se amb Sánchez, dins la ronda de contactes que el secretari general va portar a terme amb els barons per conèixer les seves diferents opinions abans d’un comitè federal que s’anticipa tens i en què Sánchez, segons el seu entorn, anunciarà el 'no' a permetre la continuïtat de Mariano Rajoy a la Moncloa.

L’ESPAI DEL PARTIT

Altres dirigents tradicionalment alineats amb l’actual líder, com el murcià Rafael González Tovar i la gallega Pilar Cancela, en canvi, van argumentar després de les seves respectives reunions amb Sánchez que l’espai del PSOE és «l’oposició», en cap cas l’Executiu. «Sent coherents, tindrem la responsabilitat d’assumir estar a l’oposició. Els ciutadans ens han posat aquí», va dir González Tovar.

Notícies relacionades

Un altre punt de fricció se situa en la consulta a les bases del partit sobre la decisió a prendre en la investidura de Rajoy i si intentar o no arribar al Govern. Una convocatòria d’aquest tipus aniria en contra de la línia expressada fins al moment per Sánchez, que sempre ha assenyalat que s’ha de consultar «sobre els acords».

A aquestes divisions haurà de fer front Sánchez en el comitè federal d’avui. «Allà anunciarà, de forma clara i sense embuts, la posició del grup socialista en la investidura de Rajoy», van assenyalar fonts del seu entorn. De la reunió de l’organisme, el més important del PSOE entre congressos, en sortirà el rebuig, almenys en primera instància, a permetre per acció o omissió un Govern del PP. A partir d’aquí, les possibilitats es mantenen obertes.