REUNIONS A LA MONCLOA

Rajoy pretén ser investit abans de l'agost per governar en minoria

El líder del PP acceptarà l'encàrrec del Rei per intentar ser reelegit, segons Coalició Canària

El president en funcions segueix aquest dimecres la ronda de contactes i rep el PNB i ERC a la Moncloa

 

  / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / PATRICIA MARTÍN / MADRID

Mariano Rajoy ha anat rebaixant les expectatives amb el pas dels dies i el silenci (estratègic) de Pedro Sánchez. El president en funcions es conforma de continuar a la Moncloa amb un Govern en solitari i després de ser investit en segona volta amb el mínim suport necessari i l’abstenció dels socialistes (si més no d’uns quants dels seus diputats). I si és abans de l’agost, millor.

És el pla que en aquests moments té Rajoy i que ahir va esbossar José Miguel Barragán, secretari general de Coalició Canària (CC), al sortir de la Moncloa, on va inaugurar les negociacions amb el líder del PP. El polític gallec també li va donar a entendre d’entrada que aquesta vegada acceptarà presentar-se a la investidura quan el Rei l’hi encarregui.

Rajoy va anar a la trobada acompanyat de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, un gest que va disparar les especulacions sobre el paper destacat que pogués tenir l’expresidenta de Castella-la Manxa en les negociacions. No obstant, Cospedal no té previst assistir avui a la reunió amb ERC i PNB. Sí, els independentistes catalans han sigut convocats a la Moncloa malgrat  saber-se ja a l’avançada que no recolzaran ningú que no garanteixi un referèndum sobiranista i que aprofitaran la reunió per demanar explicacions pel contingut de les gravacions a Jorge Fernández Díaz. La fotografia amb Joan Tardà i Gabriel Rufián ben segur que courà a Albert Rivera (Ciutadans), que encara ni tan sols ha sigut contactat.

PRESSA PELS PRESSUPOSTOS

Però aquest parlar «de tot» i «amb tothom» que vol Rajoy depararà aquestes i altres imatges curioses. El líder del PP ha subratllat diverses vegades que vol que el Govern comenci a funcionar com més aviat millor perquè és necessari aprovar uns nous Pressupostos Generals de l’Estat (als quals Brussel·les ha de donar el vistiplau, en principi a l’octubre). Ahir va tornar a treure el tema a CC, amb els dirigents de la qual va arribar a agafar el calendari i calcular que, si es compleix el pla rebaixat de Rajoy, el Govern en minoria podria començar a funcionar a l’agost i es convocarien ràpidament els consells de política fiscal i financera per executar els comptes de comunitats i ajuntaments.

José Miguel Barragán

SECRETARI GENERAL DE COALICIÓ CANÀRIA

"Rajoy sap que hi ha coses que ha de posar al damunt de la taula. El que no sé és fins on està disposat a rebaixar el seu programa electoral o les seves polítiques ja aprovades"

CC encara no ha decidit la seva posició en la investidura i el seu vot depèn de la disposició de Rajoy a comprometre’s amb l’anomenada agenda canària, que inclou el compliment del Règim Econòmic Fiscal, la reforma de l’Estatut d’Autonomia, que ja és al Congrés, i que s’activi el Pla Canari d’Ocupació. Cospedal i representants de CC encara per designar formaran un grup de treball bilateral.

Notícies relacionades

Barragán va comentar que ha vist Rajoy conscient que haurà de cedir. «El que no sé és fins on està disposat a arribar a rebaixar el seu programa electoral o les seves polítiques ja aprovades quan tingui d’interlocutor el PSOE o altres forces polítiques», va dir. «No hi anem amb línies vermelles, hi anem a asseure’ns i fruit de les negociacions anunciarem fins on estem disposats a arribar o no», va declarar Barragán.

No va revelar si Rajoy li va comentar quan citarà Sánchez o els líders d’altres forces, però va deixar caure que el president en funcions ha mantingut contactes que no s’han fet públics. 

El PNB deslliga ara les seves propostes sobre política penitenciària de la investidura

Abans de conèixer la reflexió d'Urkullu, el PP ja havia quitado ferro a la petició del PNB al considerar que era una posició“de màxims” a l'inici d'una negociació.