LA NOVA LEGISLATURA

Rajoy rebaixa el llistó davant un PSOE que manté la seva negativa

El líder popular passa de reclamar la "gran coalició" a defensar "un pacte de mínims" que posi en marxa almenys els pressupostos

Urkullu anuncia que portarà l'acostament de presos d'ETA a la negociació just el dia que el PNB rep la trucada del líder del PP

Rajoy ofereix un pacte de mínims per facilitar un acord estable. / ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El president en funcions va començar la setmana amb la visita a una fàbrica de cerveses i amb unes declaracions que suposen una evident baixada de llistó en les seves expectatives de futur: Mariano Rajoy va passar de defensar la gran coalició amb els socialistes i un govern «estable» per a quatre anys a subratllar que, almenys, s’hauria d’explorar la possibilitat d’un «acord de mínims» per a la seva reelecció. I perquè sigui possible aprovar-se amb urgència un sostre de despesa i uns nous pressupostos. El líder del PP (137 diputats) va telefonar ahir als penabistes per demanar-los cita, segons va admetre el seu portaveu parlamentari Aitor Esteban a la SER, hores abans d’iniciar amb Coalició Canària (que té un escó) les negociacions. En aquest context es va produir el canvi de discurs de Rajoy, la motivació del qual no ha sigut explicada amb claredat. Encara que, òbviament, alguna cosa hi deu tenir a veure la negativa que manté el PSOE (85 parlamentaris) a prestar-li suport.

Tampoc deuen haver animat en excés el cap del PP les paraules del 'lehendakari' Iñigo Urkullu a Madrid. En un curs d’estiu de la Complutense, Urkullu es va referir al nou temps sense ETA i va confirmar que l’acostament de presos etarres i les competències en política penitenciària formaran part de la negociació amb Rajoy si busca el PNB. Bé és veritat que en la mateixa conferència va demanar als terroristes que facin passos, que es desarmin definitivament i que assumeixin la via legal.

UN POSSIBLE OBSTACLE

Avui participa en aquest curs el president del PP d’Euskadi, el ministre Alfonso Alonso, que segur que donarà una primera resposta. En tot cas, suposa un anunci en tota regla que el futur d’empresonats etarres s’inclogui en l’agenda basca del PNB. Serà un tema clau i potser un obstacle més perquè pogués donar-se en paral·lel un avanç amb els penabistes i amb el partit d’Albert Rivera.

Des de Ciutadans, per cert, es recorda que encara no han rebut notícies de la Moncloa –i això tot i tenir 32 escons–, mentre que l’únic missatge conciliador que almenys públicament ha rebut Rajoy en aquestes hores li arriba de les illes canàries: si els espanyols han volgut que el PP els governi, no serà Coalició Canària qui marqui «línies vermelles», va asseverar a Onda Cero el president canari, Fernando Clavijo.

EL FOCUS I EL COMITÈ FEDERAL

Les posicions de tots els partits susceptibles de convertir-se en socis del PP són rellevants. Però al madrileny carrer de Génova obsessiona l’actitud del PSOE de Pedro Sánchez. De fet, el vicesecretari Pablo Casado va incidir que segueixen preferint un «pacte de màxims» amb els socialistes, encara que si han baixat un esglaó és perquè «no es digui» que són ells els que posen «línies vermelles d’entrada». Fonts de la direcció del partit van admetre així mateix que ha arribat el moment d’allargar la mà a una abstenció amb condicions, donat l’enroc general dels socialistes.

Sánchez té previst  mantenir silenci fins a un comitè federal en què ja s'anuncia al PP que no hi haurà canvis substancials 

¿Hi ha alguna cosa més del que es reconeix públicament perquè Rajoy hagi començat a baixar esglaons? Segons el PSOE, Sánchez –que ha estat a Mójacar amb la seva família uns dies– no ha rebut la seva trucada. Ni la d’ell, ni la de cap altre dirigent popular. El cap dels socialistes es manté en silenci davant els periodistes des de la nit electoral i, segons el seu entorn, així seguirà fins dissabte, data en què se celebrarà el comitè federal de la seva organització. De moment, avui es reunirà amb les responsables del partit a Euskadi i Madrid fins a completar la ronda amb tots els seus barons.

Notícies relacionades

LA RONDA REIAL

El comitè de direcció del PP, de fet, va suggerir ahir que, per no pressionar els socialistes, no hi haurà convocatòria de Rajoy a Sánchez fins després que tingui lloc la reunió interna dels socialistes, a la qual atorguen una gran transcendència. Però al PSOE s’interpreta aquesta tàctica com una manera descarada d’intentar col·locar el focus al carrer de Ferraz en lloc de fer-ho en la «falta d’iniciativa» i la «lentitud» de qui ha guanyat les eleccions i hauria de «tenir pressa per donar-li a Espanya un govern». «Els diem que no s’esperin al dia 9, que ja facin les trucades que hagin de fer i negociïn amb els que els són afins perquè al comitè federal no canviarà res: no hi haurà suport», resumeixen des de l’entorn del secretari general del PSOE. ¿Rajoy accelerarà o no el procés negociador? A falta encara de respostes clares, el responsable de comunicació dels populars, Pablo Casado, va passar ahir la pilota al terrat... de la Zarzuela. «Esperem que el Rei encarregui com més aviat millor aquestes converses», va contestar el dirigent sobre les dates que hauria de gestionar Felip VI per iniciar la ronda amb els grups parlamentaris un cop es constitueixin les Corts.