EL VEREDICTE DE LES URNES

Votants a la fuga a Catalunya

L'abstenció més elevada i el transvasament d'electors a altres partits van desgastar totes les forces excepte el PPC i ERC, que van créixer en nombre de paperetes

votocatalunyacat

votocatalunyacat

4
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

La caiguda de la participació del 70,98% al 65,61% (sense comptar el vot procedent de l'estranger) i el transvasament de paperetes a altres forces han provocat que quatre dels sis grans partits que es van presentar a les eleccions del 26-J a Catalunya hagin perdut suports a les urnes. Les altres dues formacions, ERC i el PPC, han aconseguit en canvi atraure electors fugats dels seus rivals i la principal abstenció no és que els hagi fet incidència, sinó que fins i tot han augmentat en nombre de paperetes.

EN COMÚ PODEM

En Comú Podem ha sigut el vencedor en el global de Catalunya i en 173 dels seus municipis, vuit menys que fa sis mesos. Encara que ha baixat en totes, entre les seves victòries consten la de Barcelona i nou de les altres 10 localitats més poblades (Girona és l'excepció). Amb 12 escons en total, ha quedat primera a les províncies de Tarragona i Barcelona, on l'àrea metropolitana és el seu gran feu, ja que guanya en 33 de 36 ciutats. No obstant, la caiguda de la participació i algun transvasament a altres forces (ERC i el PSC podrien ser els beneficiats) li han restat 81.354 paperetes respecte del 20-D. Només a la capital catalana s'ha deixat 21.848 sufragis. És el tercer partit que més vots perd en el global encara que hagi augmentat en percentatge de vot en les circumscripcions de Girona, Lleida i Tarragona, on proporcionalment el seu desgast ha sigut menor.

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

Els republicans han consolidat el segon lloc creixent en 27.512 vots i ratificant els seus 9 diputats. Són els que han vençut en més municipis (468 per 267 al desembre), han arrabassat la primera posició a Convergència a les províncies de Lleida i Girona i s'han imposat a la ciutat on va ser alcalde Carles PuigdemontReferent independentista amb 147.455 vots més que CDC, els punts flacs d'ERC segueixen sent la ciutat de Lleida (passa de segona a tercera) i, sobretot, l'àrea metropolitana de Barcelona. És segona a la capital, però en la resta de ciutats més poblades ha quedat en la part baixa a pesar de pujar en alguns centenars de vots a costa sobretot dels convergents.

CONVERGÈNCIA DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA

CDC ha passat del quart al tercer lloc a Catalunya en nombre d'escons al mantenir els seus vuit i perdre'n un el PSC. Aquesta és la seva principal alegria, perquè segueix perdent embranzida: 85.414 vots menys que el 20-D. Llavors va guanyar en 461 municipis; ara, en 274 (ERC li ha capgirat el mitjó). Ha quedat relegada a més a sisena força en set de les 11 localitats més populoses i ha baixat del tercer al cinquè lloc a la ciutat de Barcelona (ocupa el mateix lloc a la província). També ha claudicat davant Esquerra a Sant Cugat del Vallès, Manresa... i ha quedat tercera a Figueres. Està en mans del PSOE i el PP per tenir grup propi al Congrés perquè no va arribar al 15% necessari en percentatge de vot a Catalunya (es va quedar en el 13,92%).

PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA

El pitjor per al PSC és haver perdut l'escó de LleidaLleida i quedar relegat del podi per primera vegada en unes eleccions generals a pesar de tenir 76.194 vots més que CDC en el global i haver ampliat el seu avantatge amb els nacionalistes en 53.173 escrutinis respecte dels comicis del 20-D. El fet que la gran majoria dels sufragis els obtingui a l'àrea de Barcelona el penalitza. Els socialistes han passat de 8 a 7 diputats, s'han deixat 32.241 paperetes –a raó d'un miler més o menys en cadascuna de les principals ciutats– i han quedat segons en el que abans eren els seus feus, quarts fins i tot a la capital catalana. Diumenge passat van ser primers en 20 localitats. Al desembre van vèncer en 28.

PARTIT POPULAR

Notícies relacionades

Gràcies a les fugues a Ciutadans (a qui endossa el fanalet vermell) i als vots orfes d'Unióel PPC ha pujat en 44.268 sufragis, dels quals 34.381 els ha recollit a la província de Barcelona, on ha avançat els 'taronges' i CDC. Els populars han escalat del sisè al tercer lloc a la capital i han pujat en totes les demarcacions. Però el més transcendental per a ells han sigut els 1.995 suports que han crescut a la província de Lleida, cosa que sumada a la menor participació els ha atorgat l'escó que van perdre allà el 20-D, de manera que passen de 5 a 6 en el global. Han guanyat en 13 municipis (tres fa sis mesos) i han viscut el 26-J com una victòria, però la seva força segueix sent menor.

CIUTADANS

Encara que ha salvat els seus cinc escons, és el partit que s'ha emportat el pitjor revés. Ciutadans ha sigut qui més paperetes ha perdut: 112.427, de les quals 83.646 se li han extraviat a la província de Barcelona. L'única bona notícia per a ells ha sigut mantenir els cinc escons, perquè han quedat sisens en totes les circumscripcions. A la capital catalana han caigut en 20.859 suports. A l’Hospitalet, 4.416. A Badalona, 3.350. A Reus han passat de segons a sisens (-2.355)... Al desembre van vèncer en sis localitats. Ara, en cap.