ENTREVISTA AMB EL LÍDER D'EN COMÚ PODEM

Xavier Domènech: "El procés no avança ni un mil·límetre des del 2012"

"Vull implicar-me a construir un nou espai, però no tinc intenció de presentar-me a la Generalitat"

Entrevista amb Xavier Domènech, líder d’En Comú Podem. / MÒNICA TUDELA

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Què ha passat? Bona pregunta... Hi ha molts factors. Si van funcionar millor o pitjor algunes propostes, el 'brexit'... El PP i el PSOE van jugar fort defensant que les urnes les carrega el diable i van aconseguir una mobilització conservadora. En campanya l'adversari no era el PP sinó nosaltres. Es jutjava més la no viabilitat d'un Govern del canvi que la del que està al poder. A Catalunya a això s'hi afegia que els partits independentistes ens van declarar el seu rival. Cinc milions és un resultat magnífic però no amb les expectatives que teníem. 

¿Si no hi ha Govern d'esquerresAmb Ciutadans no hauria sigut un Govern d'esquerres. És intentar que l'altre aparegui com a culpable. El que toca ara és estar a l'oposició. Veure probablement un Govern del PP serà dur, però no tindrà majoria si no hi ha gran coalició. Servirà per contenir però no solucionar cap dels reptes que tenim a Espanya i Catalunya, i la nostra feina serà construir l'alternativa.

¿El 26-J ha certificat la defunció del referèndum? No, el referèndum és un espai de consens que reuneix un 80% de la població. És veritat que en aquestes eleccions es jugava l'oportunitat de tenir-lo i que ara aquest Govern del canvi és molt difícil. Però d'aquí a certificar la defunció del referèndum... Si no pot ser a curt termini que sigui a mitjà.

Va dir que hi ha independentistes que s'alegren de la victòria del PP. ¿Es referia directament a ERC? Espero que a ERC no se n'hagin alegrat. Però van construir una campanya no en contra del PP, sinó declarant que el seu adversari era En Comú Podem. Que no s'hagi produït el canvi a l'Estat pot reforçar la tesi de com més malament, millor. És una lectura de curta volada. Un Govern del canvi, amb Units Podem i En Comú Podem, hauria ajudat molt més una Catalunya sobirana que un del PP. 

¿S'ha mossegat molt la llengua davant els atacs d'ERCEstic molt pròxim a la tradició d'ERC, però no esperava que ens consideressin el seu rival. No s'han fet un favor en termes de futur, de construcció de majories.

¿Quin paper vol Podem en aquest full de ruta? Els independentistes els interpel·len constantment. Sí, ens interpel·len constantment. Deien que en 18 mesos arribarien a la independència. En falten 11. Els correspon ser fidels a aquest compromís. El procés ha aconseguit canviar el panorama polític català però no ha avançat ni un mil·límetre des del 2012 fins ara en la construcció d'aquesta sobirania. Les estructures d'Estat, la desconnexió... ha sigut tot molt declaratiu però amb poca concreció pràctica. I s'han posposat debats al llarg d'aquest cicle: fiscalitat progressiva, tancament d'escoles públiques mentre segueixen els concerts amb les de l'Opus. Volem construir un espai del catalanisme popular que apel·li a la revolució democràtica sense sacrificar altres debats.

El seu discurs recorda el de la CUP amb la diferència que ells volen la independència i vostès no ho sabem… Al nostre espai hi ha gent que aposta per la independència i una altra que no. La nostra responsabilitat no és donar suport al resultat del 27-S sinó construir una alternativa a CDC, que des del 2012 governa per l'aposta estratègica d'ERC. ¿Pensant a substituir CDC? Això ja és cosa seva. Mentre ERC segueixi subordinada al catalanisme conservador ens toca construir una alternativa.

¿Guanyarien avui unes eleccions a la Generalitat? Avui seríem l'alternativa de país. Hem tret resultats molt bons en aquests sis mesos, però una alternativa de país no és una alternativa electoral. Hem triomfat al superar el subjecte jurídic de coalició per ser una confluència. Els 80.000 vots que hem perdut han sigut més a l'àrea metropolitana que a la Catalunya interior, on hem guanyat vots. Això indica que l'espai polític és molt transversal i s'ha de solidificar amb assemblees territorials. Serà un partit encara que no en el sentit clàssic, sinó obert a la ciutadania.

¿Per què la confluència va funcionar a Catalunya i no a Espanya? Aquí veníem d'una confluència més llarga, on les identitats superaven la coalició. Això és bo i s'ha d'accentuar. A l'Estat era una coalició entre dos mons i amb recorregut curt després de la legislatura fallida. ¿Si això ha fet que no funcionés? Toca veure què hem fet bé o malament però mirar al futur.

¿Presentar-se com a socialdemòcrata i anar en coalició amb Izquierda Unida no és contradictori? Hem de construir un espai polític amb molt caràcter socialdemòcrata, encara que volem que vagi molt més enllà de la socialdemocràcia clàssica. El problema és que els que es declaren socialdemòcrates en realitat no ho són. 

¿S'hauria d'intentar recuperar algun vincle amb el PSOE? A l'Ajuntament de Barcelona governem junts. Però que la principal alegria d'un partit sigui que un altre no l'hagi superat expressa molta tristesa política.

¿Pablo Iglesias es va equivocar rebaixant tant el seu to? Construir una alternativa al PP implicava interpel·lacions molt àmplies. I quan fas això parles menys del que tu representes. 

Notícies relacionades

¿Es veu candidat a la Generalitat? Em vull implicar en la construcció d'un espai polític, però han d'emergir més cares. La meva responsabilitat ara és estar a Madrid i no tinc intenció de presentar-me a la Generalitat.

¿Ha descobert en aquests mesos la duresa de la política? Hòstia, sí. Sorprèn que es pugui jugar amb coses essencials per treure rèdit electoral. No totes les victòries són victòries i ni totes les derrotes derrotes, és un aprenentatge per al futur. Quan una persona s'acosta i et diu «m'agrada molt el que dius, si fos espanyol et votaria» penses, «¿jo i En Comú Podem no som catalans?». En un projecte en què tot el que és catalanista és independentista pot passar que tot el que és català és independentista i que tot el que no sigui independentista no és català. No tots els independentistes pensen així, però quan creues aquesta línia no estàs ajudant el país.