ERC intenta cauteritzar les ferides obertes en campanya amb el colauisme

Rufián afirma que només va interpel·lar a Domènech com pensava fer el referèndum

Afirma que el 26-J demostra que Espanya i Catalunya "són dos països diferents"

lpuig34213103 barcelona 09 06 2016   elecciones generales 26j  i160610085437

lpuig34213103 barcelona 09 06 2016 elecciones generales 26j i160610085437 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El discurs de Xavi Domènech diumenge a la nit va deixar al descobert l'empipament que el colauisme arrossega amb ERC per entendre que els republicans van fer una campanya esquerpa amb ells. El vencedor dels comicis a Catalunya, en to agre, va acusar ERC d'“haver-se equivocat d'enemic”, d'alegrar-se de la victòria del PP i va erigir En Comú Podem com a alternativa a CDC “i als que li donen suport”, en referència a ERC, això sí, menyspreant la seva força. “Estan enfadats” ha dit aquest dilluns Gabriel Rufián sobre les paraules de Domènech, encara que “ha d'entendre que no hi va haver atacs d'ERC, si no tan sols li vam demanar com pensava portar a terme el referèndum. El ja famós ‘Com ho faràs, Xavi?’”. És a dir, per a Esquerra, preguntar no és ofendre.

Satisfacció a ERC i certa comprensió amb la tristesa del colauisme per la caiguda de Pablo Iglesias en el seu intent de ‘sorpasso’ al PSOE. “Estan enfadats i que facin el que creguin que han de fer. Nosaltres no ho estem perquè hem aconseguit el nostre millor resultat històric” ha sentenciat Rufián.

“Ens sap greu que Domènech digui que ens alegrem de la victòria del PP. Nosaltres mai ens alegrem que guanyi la dreta reaccionària. El PP ha guanyat un escó per cada cas de corrupció que ha protagonitzat, ha sigut un 'sorpasso' a la decència. Dir això és desconèixer la trajectòria, per exemple, de Joan Tardà”, ha asseverat el candidat.

La victòria del PP i, alhora, el cinquè lloc dels populars a Catalunya han servit Rufián per sentenciar que “Catalunya i Espanya són dos països diferents, que voten diferent”.

ENÈSIMA INVITACIÓ

Malgrat tot, nova invitació al colauisme a sumar-se al procés: “Tot republicà d'esquerres ha de treballar per constituir una república, i en l'únic lloc que es donen les condicions perquè això passi és a Catalunya. I és la república catalana”.

Notícies relacionades

Sobre la política de pactes que es deriva del resultat del 26-J, ERC no ha variat un pèl el seu plantejament de desembre. “Donarem suport a aquells que respectin la plena sobirania de Catalunya”, és a dir, els que plantegin un referèndum. Conclusió: votaran que no a tots, perquè no es veu a l'horitzó, avui menys que fa una setmana, la possibilitat ni tan sols que la consulta d'autodeterminació es posi, encara que sigui per rebutjar-la, sobre la taula.

Sobre CDC, a penes una referència. I amable. Per destacar que “havia aguantat” i que tant els convergents com ells havien hagut d'aguantar una conjuntura diabòlica, com són unes eleccions generals, i enfrontar-s'hi fins i tot amb el veto als pressupostos de la Generalitat, per part de la CUP.