TORNADA A LES URNES

El PP remunta i el PSOE guanya terreny a Units Podem

Rajoy suma tres diputats en una setmana i Iglesias veu perillar el 'sorpasso' en escons

Ciutadans s'estanca i l'esquerra es manté molt a prop de la majoria absoluta

Enquesta Gesop España CATALA

Enquesta Gesop España CATALA

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

D'aquí una setmana, si els nervis de l'esprint final de la campanya no han tret els partits del seu enrocament, la governabilitat d'Espanya serà tan o més complexa que la que van presentar les urnes a la 'primera volta' de les eleccions generals, cap al desembre. Els vetos entre candidats s'han accentuat i l'última enquesta preelectoral del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO certifica que cap les aliances naturals (entenent per naturals els blocs d'esquerra i dreta) arribarà a la majoria absoluta. Les forces progressistes es quedaran molt més a prop d'aquells 176 escons que les opcions conservadores, però aquestes últimes, en especial el PP, han aconseguit escurçar distàncies en la primera setmana de campanya. No obstant, tenint en compte el que tant s'ha esbombat en la infinitat de mítings, debats i entrevistes, ni Albert Rivera pretén fer president Mariano Rajoy, ni Pedro Sánchez té intenció d'entendre's amb Pablo Iglesias.

¿Qui surt guanyant de moment amb aquesta estratègia de vetos intercanviats? Segons el sondeig, la "vella política" (Iglesias i Rivera dixit) està recuperant força al reconquistar a una part dels votants que li van girar l'esquena quan van emergir Podem i Ciutadans, però són aquestes dues (ja no tan noves) marques les úniques que milloraran els resultats obtinguts el 20-D. El PP s'ha blindat el seu triomf al sumar un punt i tres escons a la collita que li pronosticava l'enquesta publicada fa una setmana. Els populars se situen en el 28,8% dels vots i entre 116 i 120 diputats (ara en tenen 123), i tornen a posar-se primers en intenció directa de vot (el vot sense 'cuina'), encara que una dècima per sobre d'Units Podem. És el seu millor registre en la sèrie de sondejos diaris del GESOP i arriba després que Rajoy sortís airós del debat a quatre i que Rivera li hagi negat fins i tot la seva abstenció per revalidar el càrrec. De fet, un de cada 10 votants de Ciutadans al desembre recolzarien ara al PP, el doble dels que canviarien de papereta en sentit contrari.

ESTANCAMENT 'TARONJA'

Participació a l'alça

Una de les grans amenaces de la repetició electoral era, a priori, la possibilitat de que es disparés l'abstenció. Després d'una setmana detectant pujades i baixades en el grau de mobilització dels espanyols, l'última enquesta del GESOP estima que les expectatives de participació es mouen ara mateix en els nivells dels comicis del 20-D. El sondeig pronostica que la participació el diumenge se situarà entre el 71% i el 73%, un punt per sobre de l'enquesta del dissabte i pràcticament igualant el 73,2% que s'alcanzó en les últimes eleccions generals. Cabe ressenyar que aquesta estimació no té en compte el vot expatriat, que va fer baixar la participació en els últims comicis al 69,7%.

A aquest auge popular hi contribueix el fet que al partit taronja li estigui costant treure petroli de la campanya electoral. A penes ha canviat en una setmana la seva estimació de vot (15,4%, una dècima menys) i la seva forquilla d'escons es manté en 40-44 (avui en té 40). Ciutadans consigna la fidelitat de vot més baixa (63,4%) i dos de cada 10 votants 'taronges' del 20-D estan ara indecisos.

Un estancament que podria erosionar la influència de Rivera en el futur Congrés, ja que la suma de PP i Ciutadans oscil·larà entre els 156 i els 164 diputats, quan ara sumaven 163. Per ser president, Rajoy tindria primer que neutralitzar el veto del candidat 'taronja' (si no vol cedir a la seva exigència de retirada, és clar) i després aconseguir el suport o l'abstenció del PSOE, perquè amb les forces minoritàries disposaria d'escàs marge de maniobra.

¿'SORPASSO' EN ESCONS?

A l'ala esquerra de l'hemicicle, la lluita per la medalla de plata, que Units Podem fa temps que dóna per segura, s'ha posat una mica més disputada. Amb les seves apel·lacions al vot "emocional" després del seu discret paper en el debat a quatre, Sánchez li ha retallat un punt a Iglesias i, encara que la coalició podemista manté un avantatge de dos punts en vot estimat, el 'sorpasso' en escons perilla. Units Podem aconseguiria el 23,7% dels sufragis i de 83 a 87 diputats, mentre que el PSOE obtindria el 21,6% de les paperetes i entre 81 i 85 parlamentaris.

Notícies relacionades

El principal handicap d'Iglesias segueix sent que l'electorat d'Izquierda Unida encara exhibeix bastants recels cap a l'aliança amb Podem. Tres de cada 10 votants d'IU dubten de si votar la nova coalició, tot i que els que li garanteixen el seu suport ja són el 64,3%, quan a mitja setmana eren només el 50%. Amb tot, Sánchez aconseguiria atraure el 5,5% dels que van votar a Podem el 20-D i el 2,4% dels que van confiar en IU.

LA DISJUNTIVA DE SÁNCHEZ

Les forquilles més altes brinden al bloc d'esquerres 172 escons, tan sols a quatre de la majoria absoluta. Una distància relativament fàcil d'esgarrapar amb el suport o l'abstenció d'algunes forces minoritàries i, possiblement, sense haver de recórrer al concurs dels partits independentistes. Aquesta és una de les línies vermelles del PSOE, qui amb aquests resultats es col·locaria davant la tessitura de facilitar un govern progressista amb Podem o una 'gran coalició' amb el PP i, potser, també amb Ciutadans. Els transvasaments de vot i els indecisos, que són un 19,7% a una setmana que s'obrin les urnes, tindran l'última paraula sobre si hi ha o no doble 'sorpasso', en vots i en escons.

Fitxa tècnica

-Error de la mostra: +/- 3,3% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.