DE TORNADA A LES URNES

En Comú Podem es consolida però ERC li retalla un terç l'avantatge

El PP creix lleument i atrapa en vots CDC i Ciutadans, que perd gas

Els comuns i els republicans es beneficien d'un augment de la mobilització

Enquesta Gesop Catalunya CATALA

Enquesta Gesop Catalunya CATALA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la progressió realitzada a la primavera, que li va permetre arribar al 27% d'estimació de vot, davant el 24,6% aconseguit el 20D, En Comú Podem ha posat la velocitat de creuer, augmentant en una setmana mig punt en l'enquesta de GESOP per a EL PERIÓDICO i, sobretot, liderant tots els indicadors parcials, com el del grau de mobilització i la fidelitat. Amb tot una ERC en crescuda li retalla 3,3 dels 11,3 punts d'avantatge que marcava el sondeig del 10 de juny, gairebé un terç. La primera setmana de campanya ha caigut bé a les forces de Xavier Domènech i Gabriel Rufián.

Aquesta primera part de la campanya ha servit també a Convergència per frenar el que semblava la seva caiguda lliureFrancesc Homs aconsegueix millorar una dècima els números de CDC encara que veu com el PP l'empata a l'11,5% de vot estimat. Els populars, segurament pels ressons del debat a quatre celebrat dilluns passat, viuen una lleu millora de 0,6 punts. L'empat, no obstant, és vist des de perspectives diferents pels dos partits, ja que suposaria que CDC perd 3,5 punts respecte a les eleccions de desembre i, en canvi, el PP fins i tot pujaria 0,4.

La caiguda de l'enquesta correspon a Ciutadans, que passa del 14,7% a l'11,4%. El PSC, mentrestant, es manté com a tercera força, encara que, això sí, perd 0,8%, situant-se, com Ciutadans, per sota del vot registrat el 20D.

TRADUCCIÓ EN ESCONS

La translació a escons, que prima les forces amb més vots a les províncies de Tarragona, Girona i Lleida, dóna una forquilla de 12 a 14 seients al Congrés per a En Comú Podem, pels 13 de fa una setmana i els 12 actuals. A ERC se li atorga un intèrval d'entre nou i 11, millor que el 8-9 de l'11 de juny i que els nou actuals.  

L'empat entre CDC i PP no es reflecteix en escons. Els convergents es mourien en el 6-7, pel 5-6 de l'inici de campanya i davant els vuit actuals i el PP consolidaria els seus 5 (els mateixos que va obtenir el 20D), davant els 4-5.

El PSC podria baixar un esglaó més ja que es mou en els 7-8, davant els 8 de l'anterior enquesta i del 20-D. Ciutadans perdira dues actes de diputat en la comparació entre sondejos i també amb els comicis de l'any passat, on en van obtenir 5.

La variació dels resultats en a penes set dies -les dades es van recollir entre el 14 i el 18 de juny, és a dir, just després del debat a quatre que van protagonitzar Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera- pot deure's a l'augment en 2,6 punts de la intenció de participar el pròxim 26J. De tots els electorats, els que més il·lusió mostren són els d'En Comú Podem.

FIDELITAT DELS COMUNS

Notícies relacionades

Són els comuns, i després ERC, els que tenen un electorat més fidel (82,9% i 77,8%), davant el 55,1% de Ciutadans (que presenta fugues cap al PP, potser en forma de vot útil); el 59,3% del PSC (que veu com el 26% dels que el van votar el 20D optarien per l'abstenció o el vot en blanc) i el 60,9% de CDC. I una dada reveladora: una de cada cinc persones que es van abstenir al desembre votaran ara En Comú Podem o ERC, amb especial predilecció, en una proporció de dos a un, pels colauistes.

La comparació entre els dos principals partits sobiranistes és inesquivable. Que els republicans comencen a somiar a duplicar els números de CDC (19,5% a 11,5%) s'explica, en part, pel 14% de votants de Democràcia i Llibertat (la marca convergent el 20D) que han passat a omplir les files republicanes. En el sentit contrari la fuga és de l'1,6% .

Fitxa tècnica