CONFLICTE BILATERAL

Rajoy limita la protesta diplomàtica davant Londres per evitar una crisi

El Govern no cridarà a consultes l'ambaixador al Regne Unit per la visita de Cameron a Gibraltar

Rivera considera que el primer ministre britànic és un "irresponsable"

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Hi ha malestar per la visita de dues hores que avui farà el primer ministre britànic, David Cameron, a Gibraltar, però el Govern espanyol no vol que la relació bilateral en resulti afectada. Per aquest motiu no utilitzarà cap dels recursos diplomàtics habituals per mostrar aquest enuig, com podria ser la crida a consultes a l'ambaixador espanyol al Regne Unit, una mesura que podria desencadenar una crisi bilateral.

Mariano Rajoy ha sigut l'encarregat de descartar la possibilitat de demanar a l'ambaixador, Federico Trillo, que voli a Madrid. El president en funcions ha respost amb un contundent "no" davant la pregunta de si ho farà. "Ja sabeu perfectament quina és la posició del nostre país", ha ressaltat. Rajoy ha dit que el seu gabinet ja li va comunicar el seu disgust amb la visita de Cameron i també li van fer arribar el missatge a l'ambaixador britànic a Madrid.

El 'premier' volarà aquesta tarda al Penyal per participar en la campanya 'Gibraltar Stronger in', que anima els britànics a votar per la continuïtat a la UE en el referèndum que celebraran el 23 de juny.

COSOBIRANIA

"Al Govern no li agrada que el senyor Cameron vagi a Gibraltar, el que es debat és que el Regne Unit es quedi a la UE o surti de la UE, i la campanya s'hauria de fer-se al Regne Unit i no a Gibraltar", ha afirmat Rajoy. 

El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha explicat aquests dies que si finalment guanya el 'sí' al 'Brexit' Espanya demanarà negociar la cosobirania del Penyal.

RIVERA DEMANA LA DIPUTACIÓ PERMANENT

Notícies relacionades

Molt més dur s'ha mostrat el candidat de Ciutadans a la Moncloa, Albert Rivera, que en el fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO ha dit que Cameron és un "irresponsable" per fer aquesta visita, la primera que un primer ministre britànic fa a Gibraltar en 48 anys. Segons els últims sondejos, el 'sí' al 'Brexit' s'està consolidant.

Rivera ha sol·licitat que es convoqui la Diputació Permanent del Congrés perquè els partits coordinin la posició de l'Executiu espanyol al Consell Europeu de juny. Aquesta cimera se celebrarà el 28 i el 29 de juny, dos dies després de les eleccions i quan ja se sabran els resultats del referèndum del Regne Unit (dia 23).