LA TELE NO ÉS INNOCENT

Només dames al plató, reunió de gènere

Convocar només senyores va ser una convocatòria de gènere. Però el debat, no.

 

  / EFE / VÍCTOR LERENA

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Muntar un debat a la tele només amb senyores (Margarita Robles, Carolina Bescansa, Inés Arrimadas Andrea Levy) ha provocat controvèrsia. S’ha considerat un retorn a aquells temps cafres de l’apartheid escolar, quan les aules estaven separades per gèneres: les noies amb les noies i els nois amb els nois. És una queixa potser una mica exagerada. Des de la cadena convocant (A-3 TV) al·leguen que dilluns es farà el debat de les criatures aspirants a la presidència, i ningú s’estranya que tots siguin homes. Coincideixo que convocar només senyores va ser una convocatòria de gènere. Però el debat, no. El debat va ser entre persones.

Sent Margarita Robles (PSOE) la més veterana, va deixar una empremta de fragilitat manifesta. El seu lapsus disparant contra el seu partit quan en realitat el que volia era disparar al PP («¡El partit socialista no ha ajudat, no ha donat mitjans als jutges!»), va ser trending topic. D’això se’n diu fer un Rajoy. El president en funcions ostenta el rècord d’aquest tipus d’equivocacions. La més famosa va ser aquella en què, dirigint-se a Pedro Sánchez, va deixar anar: «El que nosaltres hem fet és enganyar la gent». Efectivament.

Notícies relacionades

La representant de Podem, Carolina Bescansa, és la que va parlar amb més aplom. Semblava majestàtica i tot en el to. Fins i tot es va permetre reprendre les seves companyes perquè li va semblar que eren massa feridors entre elles. O sigui, va voler que emergís la Carolina professora de Metodologia de la Universitat Complutense. En realitat es va acostar més a la senyoreta Rottenmeier de la telesèrie infantil Heidi. Va estar en canvi encertada i contundent quan es va encarar a Andrea Levy (PP) i li va dir que era una vergonya que el govern de Rajoy no aculli els refugiats de Síria que hauria d’acollir. ¡Ah! la Carolina va imitar el colossal Ciceró quan va exclamar al Senat de Roma: «¡Fins quan abusarà, Luci Catilina, de la nostra paciència!». L’Andrea, laminada, va demostrar que encara està molt verda.

Inés Arrimadas (Ciutadans) va interpretar bé el seu paper. Va ser sòlida. Rivera pot estar tranquil. Però tots dos haurien de prendre nota del que va explicar Manuel Milián Mestre a 8 al dia (8TV) la nit següent: «Quan Miquel Roca va muntar el Partit Reformista li va dir Josep Tarradellas: no t’hi esforcis, Miquel. Un català ja mai tornarà a ser president d’un govern espanyol».