EL POLS SOBIRANISTA

La Generalitat preveu obrir 10 noves 'ambaixades' en un any

Europa segueix sent la prioritat i es busca guanyar influència a l'Àsia i Amèrica del Sud

El pla d'Exteriors està supeditat a l'aprovació dels pressupostos

2
Es llegeix en minuts
Neus Tomàs
Neus Tomàs

Periodista

ver +

Després d'un parèntesi marcat per les successives conteses electorals, el Govern català ha decidit reactivar la creació de noves ‘ambaixades’ i s'ha fixat com a objectiu obrir 10 noves delegacions a l'estranger en un any.

La prioritat és ampliar la cobertura a Europa amb sis oficines més. Així, a les ja anunciades, el juliol del 2015, de Lisboa i Roma, s'hi ha d'afegir les que s'han previst a CopenhaguenVarsòviaGinebra i Zagreb. La resta es localitzaran a RabatBuenos AiresMèxic DF i Seül. Es tracta d'un ambiciós pla que només es podrà portar a terme si l'Executiu aconsegueix aprovar els pressupostospressupostos. Exteriors destinarà cinc milions a finançar el funcionament de les delegacions encara que la quantitat total que es dedica a aquest pla no està calculada perquè s'hi haurien de sumar altres partides com les dedicades a la formació de personal i les destinades a garantir la posterior mobilitat.

El Govern català considera que ni legalment ni jurídicament hi ha cap base perquè l'Executiu central pugui vetar l'obertura d'aquestes noves ‘ambaixades’. Però és probable que el pla es converteixi en nova munició en la ‘guerra diplomàtica’ que les dues administracions lliuren des que es va iniciar el procés sobiranista.

ELS CRITERIS

L'expansió internacional dissenyada per l'equip que dirigeix el conseller Raül Romeva respon a una sèrie de criteris d'acord, sobretot, amb les zones d'influència que pot cobrir cada delegació. L'objectiu és tant guanyar presència en àmbits econòmics prioritaris com tenir més entrada en fòrums multilaterals.

Les noves oficines actuaran com a ‘hubs’. Per exemple, la delegació de Varsòvia pretén cobrir Polònia i la regió bàltica, a la de Zagreb li correspondrà la zona dels Balcans però també Grècia, Bulgària, Moldàvia i Romania (països en què s'aspira a disposar algun dia d'oficines). Ginebra, en tant que seu de les principals institucions de les Nacions Unides així com d'altres organismes com la IATA (International Air Transport Association) és un dels objectius prioritaris a l'hora d'intentar guanyar protagonisme.

A l'Argentina, on hi ha 17 casals catalans, s'hi instal·larà la que serà la primera delegació d'Amèrica del Sud mentre que la de Mèxic DF tindrà en la seva àrea d'influència el conjunt dels països centreamericans. Cuba també serà seva, fins ara adjudicada a l'‘ambaixada’ de Washington.   

Un altre dels elements que el departament de Romeva ha tingut en compte és la presència de determinades comunitats a Catalunya. És el cas de la marroquina, els residents de la qual representen el 20% dels estrangers que viuen aquí. Aquests vincles units als forts lligams comercials i econòmics han pesat a l'hora de decidir que s'instal·li una oficina a Rabat.

L'ÀMBIT D'ACTUACIÓ

A més de les noves delegacions, les que ja existien intentaran estendre l'àmbit d'actuació. La més antiga, la de Brussel·les, que té com a prioritat la relació amb les institucions comunitàries, intentarà ampliar cobertura per guanyar influència a Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg. I la de Washington a partir d'ara també tindrà assignat el Canadà.

Notícies relacionades

Les ‘ambaixades’ formen part d'una estructura a l'exterior molt més àmplia i que té en els 36 centres destinats a la internacionalització de les empreses catalanes un dels pilars més importants. Els de Berlín, Londres, Nova York o París, entre altres, comparteixen espai amb les delegacions de la Generalitat.  

Un altre dels pilars és el de les 11 oficines que depenen de l'Agència Catalana de Turisme i les quatre de l'Institut Català d’Empreses Culturals, dos àmbits amb una projecció considerada fonamental per a l'economia catalana.