LA GENERALITAT A L'EXTERIOR

'Ambaixades' fantasma

La Generalitat va anunciar el juny del 2015 la creació de delegacions a Portugal, el Marroc i el Vaticà, però cap ha entrat en funcionament

El responsable de l'oficina de Lisboa va ser nomenat per Mas el juliol de l'any passat, però encara no té seu

rjulve32817305 barcelona  16 02 2016 fotos de la fa ana del c  de160216164633

rjulve32817305 barcelona 16 02 2016 fotos de la fa ana del c de160216164633 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

“La Generalitat reforça la seva presència a l'exterior amb la creació de tres noves delegacions a la Santa SeuPortugal i el Marroc”. Així ho deia la nota de premsa de la Generalitat posterior als acords del Consell Executiu del 16 de juny del 2015. El mateix document, també en temps verbal present, afegia: “Amb l'aprovació de les tres noves seus, un total de 10 delegacions integren la xarxa exterior de la Generalitat”. Es tractava de “França, el Regne UnitAlemanya, els EUAItàliaÀustriaBrussel·les (la de la UE)” i de les tres noves oficines. No obstant, han passat vuit mesos de la firma del decret de creació i cap d'aquestes últimes ‘ambaixades’ ha entrat en funcionament, tot i que en una d'elles es va nomenar fins i tot el seu delegat. La decisió del Tribunal Constitucional de suspendre les funcions de la Conselleria d'Afers ExteriorsConselleria d'Afers Exteriors s'inclou des d'aquesta setmana com un altre element que podria demorar qualsevol moviment. 

Carrer de la Pietat, 2 (Cases dels Canonges). 08002. Barcelona. Aquesta és l'adreça de les seus de la Generalitat a Portugal, el Marroc i el Vaticà, segons ha constat durant mesos (i així seguia aquest dimecres) a la pàgina web de la Generalitat. A més, en el mapa de les “delegacions a l'exterior” es pot veure assenyalada a Google Maps la ubicació de les set oficines existents (la vuitena és la de l’Alguer, que va ser absorbida per l''ambaixada' de Roma). No apareixen ni Rabat ni la Santa Seu, però en aquest cas sí que està indicada una menció a “Lisboa” acompanyada de la paraula “pròximament”.

"A PUNT DE PLE RENDIMENT"

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va explicar dimarts de la setmana passada en la seva primera compareixença a la comissió parlamentària sobre el seu departament que actualment hi ha set delegacions "plenament operatives" i que “una vuitena està pràcticament a punt de ple rendiment, que és la de Portugal”. No va fer menció ni a la del Marroc ni a la del Vaticà, encara que sobre aquesta última l'oposició li va preguntar en diverses ocasions amb quina finalitat s'ha apostat per desplegar allà una oficina, quin tipus de promoció econòmica o turística s'hi pot fer.

L'adreça de les tres seus L'adreça de les tres seus està ubicada al carrer de la Pietat de Barcelona, segons la web de la Generalitat

Notícies relacionades

Però rebobinem de nou a l'any passat. La creació de les noves ‘ambaixades’ “respon al compliment del pla de Govern 2013-2016 i del pla estratègic d'acció exterior 2015-2018”, relatava la nota de premsa del 16 de juny. Un mes després, el 18 de juliol del 2015, un altre comunicat oficial informava que “el nou delegat del Govern a Portugal pren possessió del seu càrrec”. El designat va ser Ramon Font, periodista i exdirector del Programa de Coordinació de Promoció Exterior amb Portugal i el Brasil, i “la seva missió prioritària és l'obertura i posada en marxa de la delegació del Govern a Portugal, fet que es produirà en les pròximes setmanes”, afegia aquest text de fa set mesos. No s'indicaven els seus emoluments, però si fossin els de càrrec de director general, com altres 'ambaixadors', aquests pugen a 80.589,54 euros anuals (sense afegir l'1% d'augment de sou aprovat pel Parlament en l'últim ple).

Set mesos després del seu nomenament, Font encara no té cap delegació a Lisboa. Fonts d'Afers Exteriors han comentat a aquest diari que encara no hi ha data per obrir aquestes dependències, tot i que s'espera que no s'endarrereixi gaire. Atribueixen la demora a "qüestions logístiques" i a l''impasse' produït per la convocatòria de les eleccions del 27-S. Sobre les oficines del Vaticà i el Marroc, el departament evita fer pronòstics. També avisa que l'aprovació o no de nous pressupostos influirà en el desplegament o no de noves seus. Només faltava la suspensió cautelar del departament per part del TC.