ENTREVISTA AL CANDIDAT D'EN COMÚ PODEM A LES ELECCIONS GENERALS

Xavier Domènech: "S'ha de passar a un govern a la barcelonina"

El cap de llista d'En Comú Podem optaria per un Estat plurinacional en un referèndum sobiranista

Entrevista amb Xavier Domènech, candidat d’En Comú Podem a les eleccions generals. / ALBERT BERTRAN / VÍDEO ANA C. BAIG

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavier Domènech va passar en menys d'un mes de ser un gairebé desconegut a ser el líder de la formació més votada el 20-D a Catalunya. Després d'una immersió de quatre mesos en les agitades aigües del Congrés, el cap de llista d'En Comú Podem surt a l'atac per tornar a reeditar triomf electoral a Catalunya el 26-J i conquistar a Madrid tres trofeus més: grup propi, referèndum i Govern d'esquerres.

¿És més difícil guanyar sent un desconegut o sortir amb la pressió de repetir victòria? Vam ser la sorpresa. Nosaltres sortíem a guanyar però les enquestes

"L'objectiu no és guanyar  "L'objectiu no és guanyar ERC o CDC sinó reunir com més forces millor per fer fora el PP"

ens donaven cinquens a l'inici. I això no va anar del tot malament. Al principi ens van ignorar molt, després se'n reien i quan ens van començar a atacar ja estàvem guanyant. Ara els atacs han començat molt forts i tenim la impressió que tots ens consideren el rival a batre. No ens preocupa gaire perquè l'objectiu no és guanyar ERC o CDC sinó reunir com més forces millor per fer fora el PP. Per això no entrarem en la confrontació. Ni farem un plantejament més conservador, de no caure en errors, perquè no correspon al nostre ADN ni a l'època que vivim. No volem conservar una victòria ni mantenir el resultat sinó produir un canvi molt potent.

¿No haver format Govern és un fracàs? La nostra proposta era el Govern a la valenciana i, en la mesura de no haver-lo aconseguit, és un fracàs. I això ens ha portat a no presentar-nos igual. Els nostres aliats han construït una aliança, Units Podem, per sumar més voluntats. Vam proposar un govern a la valenciana i no va poder ser perquè el PSOE volia que hi fos Ciutadans. Haurem de passar d'una proposta que no va tenir èxit a una de nova, un govern a la barcelonina. Un govern on les noves forces del canvi puguin quedar al davant per poder fer un govern d'esquerres.

¿Si el PSOE no va pactar amb vostès tenint més escons, creu que els ajudaria a governar si els superen? El repte no és si passem el PSOE, el repte és guanyar les eleccions i produir el canvi. Espero que sigui així. Entenc que un partit que es diu d'esquerres, que ve d'una tradició de 150 anys en l'esquerra, difícilment es pot plantejar una gran coalició quan es pot produir un Govern d'esquerres.

Si les forces d'esquerres no sumessin, ¿seria millor facilitar un Govern del PP o anar a unes terceres eleccions? No contemplem terceres eleccions perquè els elements per al canvi seran més forts i les dretes difícilment sumaran. Hi ha un espai d'esquerra encara més fort, i per tant el debat serà si les esquerres sumen majoria absoluta. Estic convençut que serà així i, si no, es trobaran aliats per a un govern d'esquerra, no per a un on hi hagi la dreta. El dilema el 26-J serà entre dues alternatives: o nosaltres o el PP. Més centralisme o plurinacionalitat i dret a decidir; Govern al servei de la gent o al servei dels interessos econòmics i l'IBEX-35. A partir del 27-J, si aconseguim guanyar, el PSOE haurà de decidir si recolza un Govern d'esquerres. 

¿L'objectiu d'Units Podem és governar ara o d'aquí quatre anys, com deia Julio AnguitaNosaltres estem produint les eines per produir el canvi. Produir el canvi és ara, però no és una qüestió de present sinó també de futur. 

¿L'èxit d'En Comú Podem ha facilitat l'acord d'IU i Podem? Les negociacions i l'activitat parlamentària de quatre mesos molt intensos han provocat una coincidència forta amb IU. Encara que no sigui una segona volta, té moltes de les seves característiques. En les segones voltes hi ha una concentració de forces afins i això és el que hem fet. En Comú Podem va fer una aposta forta perquè aquesta coalició es pogués donar a la resta de l'Estat. Ens semblava que no fer l'esforç que més s'hi sumessin era un exercici d'irresponsabilitat política.

¿El referèndum va ser el gran obstacle per formar Govern? Ara el PSOE està molt interessat a dir que això va ser el que va provocar el bloqueig. Jo ho llegeixo d'una altra manera perquè crec que el tema de la plurinacionalitat expressa una crisi general de sobirania: la crisi de la democràcia, dels drets socials, del pacte social i plurinacional. El tema del referèndum es va parlar, es va avançar molt poc; semblava que al principi sí, perquè el PSC acceptava una sèrie de coses que en campanya no havia dit. Però el bloqueig va ser global tant en això com en model econòmic, article 135, reforma laboral... Perquè al final la política dels últims anys del socialisme ha sigut optar pels mals menors. Ja és hora que superem aquesta etapa històrica i lluitem no pels mals menors sinó pels béns majors.   

Li va proposar al PSC una pregunta per al referèndum. ¿Què votaria vostè? En Comú Podem viu una doble realitat. Els

"És hora que "És hora que  lluitem no pels mals menors sinó pels béns majors"

diputats i persones de la confluència tenen posicions diferents: hi ha persones que optarien per un model federal, altres per un de confederal, altres que consideren que s'ha de desbloquejar aquesta situació amb un referèndum, i també persones que aposten per la construcció de l'Estat propi. L'altra realitat és que ens hem implicat en la proposta d'un Estat plurinacional. Jo, en la mesura que es faci factible i viable un Estat plurinacional, que respecti les sobiranies dels pobles que el conformen, optaria per la construcció d'un Estat plurinacional.

Notícies relacionades

¿Catalunya tindrà un referèndum en aquesta dècada? Espero que sí. En la mesura que aconseguim reunir les propostes, crec que culminarà en moltes coses. En polítiques redistributives, més justícia social, models econòmics sostenibles i el reconeixement de les diferents nacions. En el cas de Catalunya, amb el referèndum.

El seu altre tema estrella era el grup propi. ¿El tindran aquesta vegada? La decisió dependrà de la Mesa. Hi va haver grups que no complien els requisits legals i no van tenir problema per tenir-lo i a En Comú Podem, que els complia, no ens el van donar. La millor garantia per tenir grup propi és el resultat electoral, en la mesura que sigui prou fort. Legalment aquesta vegada ens hem presentat com a partit, en una coalició que heretarà els drets electorals anteriors, i creiem que encara reforça més la nostra realitat jurídica. A més, Units Podem ha reafirmat a la junta electoral que no es presenta a Catalunya. Però, com tantes coses en aquest Estat, el que tens de ple dret ho hauràs de guanyar amb acumulació de força.