DE TORNADA A LES URNES

Varufakis demana a Barcelona que Espanya "salvi Europa" el 26-J

L'exministre grec reclama "unir l'esperit d'Atenes i Barcelona"

Domènech fa una crida a guanyar les eleccions "per Grècia i el somni europeu"

jrico34126306 barcelona 02 06 2016 pensem europa en com  acto de160602215008

jrico34126306 barcelona 02 06 2016 pensem europa en com acto de160602215008

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2015, Grècia era el país de moda. No hi havia tertúlia en què no es parlés de Syriza. El pols que va mantenir amb la la troica va ser un exemple per a molts. A l’hora de la veritat, es va haver de doblegar com la resta d’Europa a l’ortodòxia de l’austeritat d’Angela Merkel. Però si algú manté l’aura de rebel·lia espartana és Iannis Varufakis. L’exministre de Finances hel·lè, que va dimitir perquè no volia doblegar-se davant les exigències de la troica, va desfermar passions ahir a Barcelona.

El motard Varufakis va arribar a les Cotxeres de Sants de la mà de la seva dona, Danae Stratou, de qui diu la llegenda que Jarvis Cocker li va dedicar fa anys 'Common people', aquella cançó que molts han cantat/bramat amb el cap ple de somnis. ¿La gent normal pot amb l’establishment o la banca sempre guanya?

 

 Ada Colau, que va trufar la seva intervenció d’al·lusions a la «gent comuna» ('common people'), va fer una crida a «reconquistar Europa» de la mà de Varufakis. «Si Europa té futur és per la ciutadania, per amics i còmplices com Varufakis, que volem deixar el missatge que no ens resignem, que no ens representen i que tenim un pla; no ens deixarem vèncer per la hipocresia, les avarícies ni l’Europa de Merkel de dues velocitats, que vol consolidar la desigualtat», va sentenciar l’alcaldessa de Barcelona. Gerardo Pisarello, el seu primer tinent d’alcalde, va donar la benvinguda a «un nou brigadista internacional: Iannis», amb qui ha escrit el llibre Un plan para Europa. Després de l’eloqüent intervenció de la diputada Lucía Martín, 2.000 persones van aclamar la nova estrella de l’esquerra europea.

Iannis Varufakis

EXMINISTRE DE FINANCES DE GRÈCIA

"S'ha d'unir l'esperit d'Atenes i Barcelona i s'ha de fer a tot Europa"

«El 26-J teniu una oportunitat d’or de salvar Europa. L’única forma és enfrontar-se a les polítiques de la UE. Els direm a Brussel·les, Frankfurt, París i Berlín que no destrossaran Europa», va sentenciar. Varufakis, que el 9 de febrer va crear un moviment d’esquerres per refundar la UE, va explicar com en el seu tour per Europa li pregunten per «aquest al·lucinant experiment revolucionari a Barcelona». L’esperit de les ciutats rebels és el que creu que va faltar a Grècia.

RECUPERAR L’ESPAI PÚBLIC 

Notícies relacionades

«Barcelona demostra que hi ha ciutats rebels que poden començar a treballar per recuperar l’espai públic des de baix. S’han d’unir l’esperit d’Atenes Barcelona i cal fer-ho a tot Europa». Al nou Govern li demana la valentia que li va faltar al de Syriza a Grècia. «La gent a Espanya i Europa està preparada per a un Govern progressista a Madrid, però tenen un deure: que el nou Govern tingui la mateixa resolució que el poble. El nostre problema va ser que no vam ser tan decidits i dignes com el poble grec el 5 de juliol del 2015».

Amb el públic entregat, un Xavier Domènech desfermat va tancar l’acte emportant-se les ovacions més sonores. «El que va fer la troica amb Grècia va ser un cop d’Estat dels interessos financers», va cridar el cap de llista d’En Comú Podem. «Els humils guanyarem el 26-J. El que vam fer el 20-D a Catalunya ho farem el 26-J a tot Espanya: farem fora Rajoy. Serà la victòria de Grècia, la victòria del somni europeu».