Tsipras: «S'ha escrit una pàgina brillant en la història d'Europa»

El primer ministre grec en surt reforçat però el país s'enfronta a un futur incert

2
Es llegeix en minuts
CLARA PALMA HERMANN / ATENES

Terratrèmol del no a Grècia. És la segona victòria per a Alexis Tsipras en cinc mesos, però més demolidora aquesta vegada; fins i tot en les regions més conservadores el no va arrasar amb 23 punts d'avantatge. El resultat marca a més el relleu generacional; la bretxa entre joves i grans va marcar la divisió més clara entre els partidaris de rebutjar o acceptar la proposta dels creditors.

L'incert escenari de l'endemà s'estén ara davant l'Executiu, després d'haver escrit «una pàgina brillant en la història d'Europa», en paraules del primer ministre. Segons va apuntar, al comparèixer ja de matinada, l'estratègia serà mirar de reprendre la negociació allà on es va deixar. Però amb el reforç de la legitimació popular, és l'hora de provar l'eficàcia de l'aposta de Tsipras. «Hi ha solucions viables si ho desitgen les dues parts», va recalcar. Les condicions: «Un pla de finançament fiable, reformes fiables acceptades per la societat grega i un pla fiable d'inversió». La reestructuració del deute, va recordar, és condició sine qua non.

El ministre de Finances, Iannis Varufakis, comparteix la visió: «Demà trucarem un a un als nostres socis per trobar terreny comú», va prometre. La pilota tornaria d'aquesta manera a Brussel·les, almenys fins a la pròxima data clau: el 20 de juliol Grècia ha de tornar al Banc Central Europeu (BCE) 3.400 milions d'euros.

Però la primera prioritat per a Tsipras és ara «garantir l'estabilitat econòmica i la reobertura dels bancs». No en va és el primer referèndum que se celebra amb les sucursals tancades. Representants del Govern es reunien ahir a la nit amb les autoritats bancàries; la seva primera tasca era examinar quines són les reserves de liquiditat amb les quals compten les entitats gregues i la viabilitat de la seva reobertura dimarts. De moment, Atenes ha enviat una nova sol·licitud d'augment del Fons de Liquiditat al BCE, els responsables del qual es reuneixen avui.

Notícies relacionades

UNITAT / «El poble grec ha contestat a la pregunta de quina Europa volem. Respon que volem l'Europa de la solidaritat i de la democràcia», va clamar Tsipras. Però a nivell nacional no hi ha vencedors ni vençuts, va subratllar, posant l'accent en la necessitat d'unitat després de la contundent derrota per a l'oposició. Avui es reunirà amb els líders polítics per informar-los de les decisions del Govern i escoltar les seves propostes.

Per a la força conservadora Nova Democràcia la victòria del no ha suposat una verdadera debacle. El president del partit Andonis Samaràs va anunciar ahir a la nit la seva dimissió poc després que l'hi exigissin figures rellevants del partit. «El que succeeixi ara és responsabilitat exclusiva del Govern, però faig una crida als nostres socis a ajudar el país a continuar en l'euro. El contrari seria un error històric per a Europa», va subratllar. L'exprimer ministre no posa fi de moment al seu periple polític. «Cada decisió difícil que vaig prendre era per evitar situacions encara més difícils, però no tothom ho va entendre», es va justificar.