RETORN A LES URNES

El PSOE proposa un "pacte polític" bilateral amb Catalunya

Sánchez anuncia que se sotmetrà a una qüestió de confiança si és elegit president

El candidat actualitza el seu programa amb lleugeres novetats respecte al del desembre

abertran34093330 madrid  30 05 2016  pedro s nchez  psoe  junto a g160530112228

abertran34093330 madrid 30 05 2016 pedro s nchez psoe junto a g160530112228 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE va actualitzar ahir el seu programa electoral amb lleugeres novetats respecte al presentat al desembre. La més important té a veure amb el model territorial. Els socialistes van més enllà del que van defensar fa sis mesos: juntament amb una reforma «parcial» de la Constitució que reconegui nous drets i avanç en un «sentit federal», proposen que «en el marc» d’aquesta modificació de la Carta Magna s’acordi un «pacte polític amb Catalunya». Sense vulnerar el «principi d’igualtat», aquest acord, de naturalesa bilateral, haurà de «millorar l’autogovern» i «reconèixer la singularitat» de l’autonomia, un aspecte aquest últim sobre el qual la presidenta andalusa, Susana Díaz, ha transmès en el passat molts dubtes.

El PSOE també es compromet ara a apujar de forma «immediata» el salari mínim en un 4% per arribar en dues legislatures al 60% del salari net. Aquest objectiu ja estava present en el programa original, però no la pujada concreta.

Pedro Sánchez sol presentar-se com el candidat que ha entès millor les exigències de la ciutadania. Diàleg, dedicació, absència de vetos, aversió a l’'i tu més' i decència són atributs que s’arroga el líder socialista davant la «mandra» de Mariano Rajoy i la «intransigència» de Pablo Iglesias. Quan va presentar els seus 'Compromisos per a un sí al Govern del canvi', nom donat a l’actualització del programa, va fer un altre anunci que aprofundeix en la seva tesi que ell, i no altres, sintonitza amb les demandes de la societat.

Notícies relacionades

«Si alguna cosa he demostrat és que sóc un polític que fa el que diu. No farem promeses impossibles. Jo vaig de debò. La garantia més gran que puc presentar als espanyols és anunciar-los que si sóc president en dos anys em sometré a una qüestió de confiança», va dir el secretari general del PSOE, que lluita contra la creixent polarització en aquesta campanya entre el PP i Podem, amb el partit morat i la seva coalició amb IU amenaçant d’arrabassar-li l’hegemonia dins l’esquerra.

A L’EQUADOR DE LA LEGISLATURA

No és la primera vegada que Sánchez es mostra disposat a preguntar a l’equador de la seva hipotètica legislatura al Congrés si el segueix recolzant, una votació per a la qual el president del Govern necessitaria el vot a favor de la majoria simple dels 350 diputats. Si no ho aconsegueix, hauria de presentar la dimissió. El candidat ja va acceptar sotmetre’s a una qüestió de confiança a finals d’abril, però va ser en el marc d’una negociació, en un últim i infructuós intent per aconseguir que el partit morat se sumés al pacte dels socialistes amb Ciutadans. Ara, en canvi, ho anuncia molt abans que es coneguin els resultats de les eleccions del 26 de juny. 

Suport a la presència d'Iceta en la marxa contra les suspensions del TC

La presència de Miquel Iceta, en la marxa de diumenge passat contra la suspensió de lleis socials catalanes per part del Tribunal Constitucional ha estat envoltada de polèmica, ja que s'hi van cridar consignes independentistes. Però Pedro Sánchez va recolzar aquest dilluns el líder dels socialistes catalans, de qui va dir que es va manifestar “amb els sindicats a favor dels drets socials”.