Les bases d'IU elegeixen Garzón com a líder d'una nova etapa

El 74% dels simpatitzants han recolzat el diputat malagueny per substituir Cayo Lara com a coordinador federal

jjubierre32177591 gra357  madrid  15 12 2015   el candidato de up iu151220182641

jjubierre32177591 gra357 madrid 15 12 2015 el candidato de up iu151220182641 / JuanJo Martin

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Sense sorpreses i amb un suport aclaparador. La militància d'IU ha elegit Alberto Garzón nou coordinador federal en substitució de Cayo Lara. El suport ha sigut incontestable. El 74% dels simpatitzants han elegit el malagueny, que competia amb dues candidatures més que representaven projectes clarament distanciats. El full de ruta de Garzón és transcendir IU per crear un bloc polític i social que aconsegueixi una majoria suficient per iniciar un procés de ruptura democràtica.

Amb aquests resultats el número cinc d'Units Podem per Madrid escombra els altres corrents interns de la coalició d'esquerres. S'imposa als partidaris de Cayo Lara, la cap visible dels quals és l'eurodiputada Paloma López, exdirigent de CCOO, que reivindica les essències d'IU i la seva trajectòria com a imprescindibles. Aquesta candidatura ha aconseguit el 20,8% dels vots. La tercera llista, Esquerra Oberta, la lidera l'alcalde de Castilleja de Guzmán (Sevilla) Tasio Oliver, recolzat per Gaspar Llamazares i s'oposa frontalment a la confluència amb Podem per al 26-J. La llista ha obtingut un discret 4,6% dels suports.

Notícies relacionades

La victòria de Garzón -amb una participació del 40,2%- va, per tant, més enllà del nominal, implica l'evolució d'IU cap a les tesis més aperturistes, així com el debilitament de la vella guàrdia que defensa a ultrança les sigles i la identitat davant la voluntat de teixir una alternativa amb altres forces polítiques i socials per aconseguir conquistar el poder en les institucions. 

El nomenament del malagueny és un clar actiu en plena precampanya electoral. Encara que exercia com a líder en els últims mesos, oficialment no tenia el suport dels seus i algunes de les seves decisions, com la de pactar amb Pablo Iglesias una aliança per a la repetició electoral, va ser fortament contestada per alguns dirigents de les faccions a les quals s'enfronta.