El Congrés planteja aquesta setmana davant el TC el seu conflicte amb Rajoy

El Parlament ultima un recurs contra un Govern en funcions que es nega a ser controlat

El Constitucional haurà de resoldre en mesos un xoc institucional sense precedents en democràcia

 

  / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Congrés portarà aquesta mateixa setmana davant del Tribunal Constitucional el seu conflicte d'atribucions amb el Govern en funcions de Mariano Rajoy per haver-se negat a sotmetre's al seu control en els últims mesos, segons han confirmat fonts parlamentàries a aquest diari. Quedarà així formalment establert un xoc entre els poders executiu i legislatiu, un fet sense precedents en la democràcia espanyola que haurà de ser resolt per l'Alt Tribunal en qüestió de mesos.

La decisió que adoptin els magistrats del Constitucional tindrà un enorme valor simbòlic i polític, donat que haurà de servir perquè, en un futur, cap Govern pugui tornar a negar-se a donar explicacions de les seves actuacions davant dels diputats (en cas que el TC doni la raó a la Cambra Baixa) o perquè les Corts mai més gosin interpel·lar un president i uns ministres si estan en funcions (si són els postulats que defensa l'equip jurídic de Rajoy els que resulten avalats).

LA DIPUTACIÓ PERMANENT

El 10 de maig passat, la Diputació Permanent del Congrés va tramitar el recurs i va aprovar remetre'l a l'Alt Tribunal, després que s'hagués enviat des de la Moncloa un escrit ratificant-se en la seva tesi que un Govern en funcions no s'ha de sotmetre al control d'unes Cambres que van emanar dels comicis del 20-D, i no dels del 2011, la plasmació parlamentària dels quals va servir per fer Rajoy president.

Amb aquest panorama, el Constitucional tindrà l'última paraula, tal com es va demanar des del Ple del Parlament abans que es dissolguessin les Corts per tornar a convocar eleccions generals. Tots els grups, menys el PP, van votar llavors a favor de la iniciativa.

ELS PRECEDENTS

Notícies relacionades

Queden només unes setmanes perquè tornin a col·locar-se les urnes electorals als col·legis. El 26 de juny hi ha eleccions. A partir d'allà, ningú pot garantir quant temps trigarà Espanya a tenir un govern renovat o quant temps duraran les negociacions al voltant de la investidura del seu president. L'experiència prèvia no convida a l'optimisme.

No obstant, sí que es pot intuir que des del moment en què es posin oficialment en marxa les Corts, el 20 de juliol, es podria tornar a repetir l'agre conflicte institucional entre l'Executiu en funcions de Rajoy i les Cambres pel buit legal existent per regular les seves relacions. Sens dubte, la intervenció del TC arran del recurs que haurà de sotmetre a consideració a partir d'aquesta mateixa setmana ajudarà a evitar o a impedir que es prolongui o es repeteixi.