El Congrés aprova portar al TC la negativa del Govern a comparèixer

Si Rajoy no s'avé a sotmetre's al control abans d'un mes, la Cambra presentarà el conflicte davant la justícia

El president en funcions abandona l'escó així que es comença a debatre la iniciativa

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Congrés torna a arraconar el PPEs materialitza l'amenaça, això sí, sense la presència de Mariano Rajoy, que ha abandonat el seu escó quan ha començat el debat. Aliè a la seva absència, el Congrés ha aprovat portar al Tribunal Constitucional (TC) el conflicte d'atribucions per forçar el Govern a sotmetre's al control parlamentari malgrat estar en funcions. La decisió ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups, menys el dels populars i dels seus socis de UPN (218 sís, 113 nos i 4 abstencions).

Amb aquesta decisió, que es recolza en els articles 73 i 74 de la llei orgànica que regula el TCcomença el procediment, amb la petició formal al Govern perquè modifiqui la seva negativa a comparèixer. A partir d'ara, l'Executiu té dues opcions: canviar d'opinió i acceptar que els grups el sotmetin a sessions de control, o bé negar-s'hi. Si la resposta és un 'no' o ha transcorregut un mes i es manté en silenci, els serveis jurídics de la Cambra portaran el cas davant la justícia. Encara que les Corts s'arribin a dissoldre per la convocatòria d'unes eventuals noves eleccions, el procediment davant els tribunals no resultaria afectat i continuaria endavant. Per als que defensen que el Govern sigui controlat el fet és significatiu, més enllà de quan es produeixi la resposta del TC, ja que estableix precedents i constitueix jurisprudència per a l'administració central i també per als parlaments autonòmics.

'LA DEMOCRÀCIA NO ESTÀ EN SUSPENS'

El portaveu parlamentari del PSOEAntonio Hernando, ha defensat la necessitat que l'Executiu se sotmeti a iniciatives de control, encara que les seves competències estiguin limitades. "La democràcia no està en suspens perquè el Govern estigui en funcions", ha assenyalat Hernando. Ciutadans ha apel·lat a la separació de poders i Podem ha advertit del risc que implica que el Govern eludeixi donar explicacions. "Antisistema no són els que van omplir les places. Són els poderosos sense cap control", ha alertat el portaveu morat, Íñigo Errejón. "Confiïn en la democràcia i donin-se una oportunitat per acabar el seu mandat amb dignitat", ha recomanat. 

Democràcia i Llibertat també ha exigit que el gabinet de Rajoy se sotmeti al control, ja que considera que les decisions polítiques que prengui "han de ser endossades pel Parlament, que està en plenitud de les seves funcions". El portaveu Jordi Xuclà ha argumentat que algunes d'aquestes determinacions preses per l'Executiu no corresponen a una administració ordinària ni a unes competències retallades i ha posat com a exemple la regulació dels cabals del riu Ebre

Notícies relacionades

ERC ha acusat Rajoy de tractar d'imposar una "democràcia 'low cost'" -de baix cost- amb la seva negativa a donar explicacions al Parlament. 

El PP ha defensat la negativa a sotmetre's al control i ha acusat la resta de grups polítics d'obrir un conflicte institucional quan haurien d'estar prioritzant resoldre la governabilitat. José María Bermúdez de Castro ha justificat que l'expresident Artur Mas tampoc va comparèixer mentre estava en funcions al capdavant de la Generalitat. "Un Govern en funcions ni pot ni ha d'estar sotmès al control de la Cambra", ha dit el diputat popular.