DE TORNADA A LES URNES

Juan Carlos Girauta: "El 'procés' ha fracassat, no s'ha de perdre més temps amb ell"

Girauta: "Rufián no interactua. Emet tuits verbals"

El portaveu del grup parlamentari de Ciutadans al Congrés dels Diputats, parla sobre El Procés, la campanya i Albert Rivera. / RICARD FADRIQUE

5
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Juan Carlos Girauta (Barcelona, 1961) repeteix com a candidat de Ciutadans per Barcelona per a les eleccions generals. Fa autocrítica de l’anterior campanya i resumeix una nova estratègia: «Orgullosos de liderar Espanya des de Catalunya».

–¿Per què C’s és el primer partit de l’oposició al Parlament i en les generals va quedar cinquè?

–Perquè la Generalitat va plantejar les autonòmiques en clau plebiscitària i el no més clar a la independència l’encarnava Ciutadans. Aquest factor essencial va desaparèixer en les generals. A més a més, vam reconèixer que havia sigut un error fer una campanya tan presidencialista, concentrada en una veu i una figura, que va desdibuixar la resta de candidatures.

–En aquesta campanya, a Catalunya apostaran per reivindicar la seva catalanitat. ¿Per què no ho van fer el 20-D?

–Perquè com que vam fer una campanya amb un únic discurs no vam  poder jugar aquestes cartes. Aquesta campanya serà més coral, i jo recordaré que aquí hi ha una cosa que han anomenat el procés, que ha fracassat, i que a la vegada s’està produint un fet històric: que un partit creat a Catalunya pot ser decisiu al Govern d’Espanya. I d’això se’n diu catalanitat, i que la condició de català no és una condició ideològica. Hi ha un enfocament català de tancar-se en si mateix i un enfocament tan català com l’altre del compromís amb el projecte comú.

–Busquen ocupar l’espai que ocupava l’antiga CiU... 

–Sí i no. Si ho diu en el sentit d’ocupar la centralitat de Catalunya, és clar que sí, però hi ha diverses maneres de jugar el paper de la catalanitat. L’enfocament convergent va ser ‘jo et faig de crossa a Madrid quan no tens la majoria absoluta i a canvi jo tinc aquí el meu xiringuito, impunitat...’ i ja sabem com ha acabat. Hi ha un altre enfocament que fins que apareix C’s no s’ha aplicat, que és el somni humit del catalanisme polític, liderar Espanya des de Catalunya.

–¿Però aquesta reivindicació de catalanitat no els pot restar vots fora de Catalunya? La cúpula del PP, per exemple, va ordenar que se’ls cités en català, Ciutadans, i no ho va fer precisament per afavorir-los.

–Desitjo que el PP segueixi fent aquestes coses, perquè així es retrata. No oblidaré mai l’escena de la primera sessió del Congrés: representants de diversos partits van anar fent una introducció en diferents llengües, i va sortir Albert Rivera i va dir unes frases en català referint-se a Espanya… L’esbroncada del PP, que havia estat callat… Estava utilitzant políticament que Rivera parlés una altra llengua per desacreditar-lo com a alternativa, i això és molt revelador. Crits de ‘traïdor’, una senyora tan fina com Dolores de Cospedal cridant fora de si ‘!que no se t’entén’. Els convido a continuar, perquè es vegi quins partits exciten les velles passions.

–Quan va passar això, molts els van dir que estaven tastant la seva mateixa medicina.

–No sé si hem pres la nostra mateixa medicina perquè no he sigut diputat al Parlament, però sí que sé que Rivera no havia patit atacs verbals al Parlament com els que va rebre aquell dia. ¿El PP creu que ens desacredita així? Que ho faci i que es retrati. Nosaltres som contraris al nacionalisme. I aquí durant molt temps s’ha dit, per part del nacionalisme català, que érem nacionalistes d’un altre tipus. Ara es veurà qui són nacionalistes d’un altre tipus i qui no.

–Incidiran en el finançament i les infraestructures. ¿Amb això queda liquidat el procés sobiranista?

–No hi té res a veure. A nosaltres el procés ens és estramy. Per cert, considero que és una cosa fracassada, i no s’ha de perdre més temps amb una cosa que ha fracassat. A mi em fa esgarrifances. Els que hi han cregut hauran de fer el seu procés de readaptació. Ara hi ha assumptes de veritat que s’han d’arreglar. S’ha deixat de costat el corredor mediterrani, que és una columna vertebral, i potser s’ha fet perquè altres agents han cregut que els qui es volen desconnectar no són de fiar. Error. El pitjor que pots fer és contribuir a desconnectar.

–Llavors, quan la Generalitat treballa pel corredor, segons vostè, ¿treballa per la connexió amb Espanya?

–Exacte.

–¿I la Generalitat ja no està fent res per la independència?

–No sóc dins el cap de [Carles] Puigdemont, però tots ens prenem el pols. Els partits que governen a Catalunya al Congrés no compten, són insignificants. Els seus representants estan empestats. ¿La Generalitat seguirà xocant amb la paret? Em sembla que alguns signes de passos enrere existeixen; també entenc que fer passos enrere mentre sembla que avances és com el pas aquell de Michael Jackson, i és l’últim que els queda. Hi ha fundadors de CDC avergonyits.

Juan Carlos Girauta

candidat de ciutadans

"Fer passos enrere mentre sembla que avances és com el pas aquell de Michael Jackson, i és l'últim que li queda [al Govern independentista]"

–¿I hi ha fundadors de CDC que ara recolzen Ciutadans?

–És clar. És lògic. Perquè a CDC hi ha gent que estima Catalunya. No tots s’han dedicat a fer negoci amb Catalunya o amb la bandera.

–¿Podria dir-me noms?

–Si ells no ho fan de manera oberta i directa no seré jo qui digui els noms. I parlo de fundadors.

–¿Temen que el seu pacte amb el PSOE els resti vots a Catalunya?

–No diuen això les nostres enquestes, però pot ser. I si passa, és que no no hi havia solució. El que no imagino és que no ho haguéssim intentat. Mariano Rajoy va dir que no al Rei i el Rei va proposar Pedro Sánchez. La nostra obligació era facilitar les coses i vam seure a negociar, i aquell acord va impedir un govern PSOE-Podem.

–El 26-J tenen més terreny per córrer al renunciar-hi Unió. ¿Acceptaria negociar una futura fusió amb ells? 

–És que jo no sé què en quedarà, d’Unió. Però, és clar, Unió ha dit que es desmarcava d’un procés que violava la constitució i la legalitat.

Notícies relacionades

–¿Josep Antoni Duran Lleida seria un bon fitxatge? 

–Potser té massa passat, però a Unió hi ha persones valuosíssimes. Si volguessin incorporar-se a Ciutadans em semblaria fantàstic.