Tortosa revoca per unanimitat el títol d'alcalde "honorari i perpetu" a Franco

Aquesta decisió arriba dos dies abans de la consulta que ha de decidir si es retira o es conserva el monument franquista a l'Ebre

lpuig31866879 picture taken in the 1960s of spanish general fran160526122857

lpuig31866879 picture taken in the 1960s of spanish general fran160526122857 / AFP

1
Es llegeix en minuts

Quan només falten 48 hores perquè se celebri la controvertida consulta sobre el monument franquista del riu Ebre al seu pas per Tortosa, la capital del Baix Ebre ha aprovat revocar el títol d'alcalde "honorari i perpetu" concedit al dictador Francisco Franco el 31 de març de 1964.

En el ple celebrat aquest dijous, tots els grups (CiU, ERC, Movem, PSC, PP i la CUP) han votat a favor de retirar aquest nomenament que, segons ha explicat l'alcalde, Ferran Bel, es va fer en tots els ajuntaments de la província de Tarragona el mateix dia per ordre de la governació civil de l'època. Aquesta designació havia passat a l'oblit i seguia vigent, segons va descobrir Ràdio Ebre fa només una setmana. Per aquest motiu, Bel ha reclamat que la resta de consistoris tarragonins revisin si van fer aquest nomenament i si encara segueix vigent.

La revocació ha sigut el segon punt de l'ordre del dia del ple, i ha sigut aprovada en pocs segons després del pacte a què han arribat totes les forces. "No es podia esperar una altra cosa, està dins de l'absoluta normalitat", ha explicat l'alcalde, que ha afegit que no s'havia revocat abans perquè no se'n tenia coneixement.

ALTRES EXEMPLES

Notícies relacionades

No obstant, Bel ha lamentat que aquest fet s'hagi aprofitat per qualificar Tortosa de "ciutat franquista i postfranquista" i ha recordat que hi ha altres poblacions com el Vendrell o Cunit que es troben en la mateixa situació i no han rebut els mateixos qualificatius.

Per la seva banda, alguns grups de l'oposició han lamentat que alguns regidors que aquest dijous han votat a favor de retirar el títol a Franco votin a favor de mantenir el monument franquista a la consulta de dissabte, en al·lusió al mateix Bel i a cinc dels vuit regidors de CDC.