MEMÒRIA HISTÒRICA

Franco encara és alcalde "honorari i perpetu" de Tortosa

L'ajuntament va concedir la distinció al dictador el 1964 i encara no ha sigut revocada

1
Es llegeix en minuts

El polèmic monument franquista de l'Ebre no és l'únic vestigi de la dictadura que perviu a Tortosa. Ni més ni menys que el mateix Francisco Franco segueix sent actualment alcalde "honorari i perpetu" de la ciutat. Segons ha revelat la cadena SER, el ple de l'ajuntament va concedir la distinció al dictador el 31 de març de 1964 i en cap ple posterior ha sigut derogada, i per això el nomenament continua vigent 54 anys després.

Va ser l'alcalde de Tortosa llavorse, Joaquim Fabra, qui va proposar la designació als 12 regidors que llavors formaven el consistori, coincidint amb la commemoració dels 25è aniversari de la victòria de Franco en la guerra civil, aquells famosos "25 anys de pau".

I LA MEDALLA D'OR

Aquest no és l'únic nomenament que va rebre el dictador en vida a Tortosa, ja que el 1947 la corporació municipal li va entregar la Medalla d'Or de la ciutat. No obstant, el 2006, se li va retirar quan ERC va presentar una moció en aquest sentit.

Notícies relacionades

L'actual alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ha assegurat que portarà la proposta de revocació del nomenament d'alcalde honorari i perpetu de la ciutat al pròxim ple municipal, i que es buscarà que l'eliminació sigui consensuada per tots els grups municipals.

Dos anys després d'aquesta concessió, el 1966, Franco va inaugurar el monument franquista del riu Ebre.