MEMÒRIA HISTÒRICA

L'alcalde de Tortosa votarà a favor de mantenir el monument franquista

Ferran Bel donarà suport a reinterpretar-lo en el referèndum de dissabte

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dissabte Tortosa votarà en referèndum si manté el monument a la batalla de l'Ebre, que alguns tenen “naturalitzat” al paisatge i altres repudien com a vestigi feixista. Ferran Bel, l'alcalde convergent de la ciutat, ha anunciat aquest dimarts que ell votarà a favor de mantenir-lo i reinterpretar-lo. La CUP és el partit que més clarament s'ha posicionat a favor de la retirada immediata del monument sense consulta, com els va instar el Parlament, en una votació que va dividir Junts pel Sí.

Els republicans tortosins van recolzar la consulta, reclamant-ne la inclusió en el pacte d'estabilitat aconseguit amb CiU. ERC, juntament amb Movem i el PSC, van consensuar amb l'alcalde enunciat i respostes. Però l'executiva nacional republicana va carregar contra el contingut i la consulta. “L'enunciat no és rigorós amb la història del monument i plantejar reinterpretar-lo és una distorsió memorialista, moral i històrica”.

Més de 28.000 tortosins poden respondre dissabte a aquesta pregunta: “En relació amb el monument que va inaugurar el general Franco l'any 1966, ¿què creu que ha d'impulsar l'Ajuntament de Tortosa?”. La primera opció defensa “retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau”. La segona, criticada per l'executiva nacional d'ERC, és “mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau”. ERC, Movem i el PSC demanen retirar-lo. CiU no hi ha pres part, si bé Bel i cinc regidors seus votaran a favor de mantenir-lo i els altres dos demanaran retirar-lo.  

FRANCO, FILL PREDILECTE

Notícies relacionades

El polèmic monument franquista de l'Ebre no és l'únic vestigi de la dictadura que perviu a Tortosa. Ni més ni menys que el mateix Francisco Franco segueix sent en l'actualitat alcalde "honorari i perpetu" de la ciutat. El ple de l'ajuntament va concedir la distinció al dictador el 31 de març de 1964 i en cap ple posterior ha sigut derogada, de manera que el nomenament continua vigent 54 anys després.

L'actual alcalde ha assegurat que portarà la proposta de revocació del nomenament d'alcalde honorari i perpetu de la ciutat al pròxim ple municipal, i que es buscarà que l'eliminació sigui consensuada per tots els grups municipals. Dos anys després d'aquesta concessió, el 1966, Franco va inaugurar el monument franquista del riu Ebre.