Rajoy accepta un debat a quatre per restar protagonisme a Sánchez

Iglesias i Rivera redueixen els mítings per situar el cor de la campanya a les televisions

Els líders de Podem i Ciutadans tornaran a enfrontar-se a 'Salvados' el 5 de juny

undefined32169976 spain s prime minister and popular party candidate160525175539

undefined32169976 spain s prime minister and popular party candidate160525175539 / Daniel Ochoa de Olza

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Mariano Rajoy canvia de criteri. El 20-D va adduir que no anava a cap debat amb els quatre candidats principals perquè històricament el president del Govern només s'enfronta amb el líder de l'oposició. Llavors, va desestimar la proposta del seu equip de col·laboradors, que li va posar sobre la taula un informe en què li recomanava debatre amb tots els líders polítics amb representació parlamentària amb la intenció de diluir la imatge de Pedro Sánchez a l'equiparar-lo a la resta d'aspirants, sense tractes diferencials. Aquest dimecres, el PP ha comunicat que canvia d'opinió. Rajoy debatrà a quatre el dia 13 de juny, amb el cap socialista equiparat a Pablo Iglesias i Albert Rivera. A més, rebutja l'oferta del PSOEPSOE per repetir el cara a cara que els dos dirigents van mantenir en la campanya electoral anterior i no hi haurà cap reconeixement per al socialista, decisió que va ser mal acollida per l'equip de Sánchez que apostava per situar la batalla electoral en l'eix dicotòmic PP-PSOE.

Per a Pablo Iglesias Albert Rivera, no obstant, és una bona notícia. Tots dos han decidit que prioritzaran les seves intervencions a les televisions -debats, entrevistes, seguiments especials-  davant els mítings clàssics, que consideren caducs i ineficaços. Al cap i a la fi, els líders de Podem i Ciutadans van créixer als platós i és aquí on ara volen situar l'epicentre de la campanya del 26-J, convençuts que ni Rajoy ni Sánchez tenen els mateixos recursos en aquest terreny.

Els dos partits confirmen que aquesta vegada programaran menys actes multitudinaris de demostració de múscul, un format que reservaran només per a dies icònics, com l'equador de la campanya o el tancament. Els duels clau, ara, seran a la televisió per persuadir una enorme bossa d'indecisos que no van als mítings. El problema serà quadrar les agendes. El secretari general de Podem té sobre la taula vuit ofertes de debat, una desena de propostes per a fòrums i esmorzars informatius, peticions d'entrevistes a tots els matinals, i programes especials de televisió a cinc cadenes. Al quarter general de Ciutadans han arribat una trentena de peticions d'entrevistes, algunes de les quals ja s'han realitzat, i 16 de debats.

LA REVENJA AMB ÉVOLE

Una de les intervencions estrella tornarà a ser el 'Salvados' de Jordi Évole, que s'emetrà el 5 de juny. Iglesias i Rivera han accedit a repetir el cara a cara que ja van protagonitzar l'octubre passat en un bar de Nou Barris, quan el president de Ciutadans es va imposar per una golejada tan enorme que el líder morat se'n va anar amb una espina clavada. L'entorn d'Iglesias admet que no va preparar bé les respostes, especialment en matèria econòmica, perquè no tenia “bales” d'argumentari. Rivera, en canvi, va fallar en el debat a quatre amb els altres candidats i la vicepresidenta, segons admeten els seus. El seu equip explica que hi va arribar esgotat i ara s'ha fixat la necessitat d'alliberar-li alguns forats per poder afrontar en més bones condicions els reptes televisius.

Notícies relacionades

No només els debats, també les entrevistes pesaran més en aquesta campanya. El  'war room' podemista en vol prioritzar algunes que no van aconseguir tancar en la campanya anterior, com el programa de Bertín Osborne, ‘En tu casa o en la mía’, al qual sí que van anar Sánchez i Rajoy. Tractaran de mostrar un Iglesias suau, sense exabruptes, sense titulars grotescos, per evitar la imatge d'agressivitat que l'ha estimbat en la valoració de líders. 

Per esmenar l'error de sobreexposició que tant Iglesias com Rivera van acusar al desembre, han decidit que altres dirigents comparteixin aquesta representació en els mitjans.  Íñigo Errejón, secretari polític de Podem, farà una gira en paral·lel a la del candidat. Ciutadans ha triat el vicesecretari general, José Manuel Villegas, i el responsable de Comunicació, Fernando de Páramo, per assumir part dels actes.