FRONT COMÚ

Unitat de totes les forces catalanes en defensa del corredor mediterrani

Puigdemont reclama que el Govern central escolti les reclamacions de Catalunya i Europa

rpascual34031576 el president de la generalitat  carles puigdemont 160525132436

rpascual34031576 el president de la generalitat carles puigdemont 160525132436 / Jordi Bedmar Pascual

2
Es llegeix en minuts

Tots els partits s'han unit per fer un front comú en la defensa del corredor mediterrani. Carles Puigdemont ha instat el Govern central a deixar de desoir la reclamació de Catalunya i Europa i ha reclamat que atengui "sense demora" els projectes d'una infraestructura que genera un "enorme consens social i polític". 

El president de la Generalitat ha recalcat la "imperiosa" necessitat que el Govern espanyol i francès considerin aquest assumpte com una "prioritat inajornable". Puigdemont ha denunciat el "gran retard" que acumula el corredor mediterrani, una tesi recolzada per l'informe que va fer aquest dilluns el Tribunal de Comptes de la UE. "Quan parlem d'endarreriments en l'execució de pressupostos i polítiques prioritàries, també parlem de llocs de treball, competitivitat de la nostra economia i pèrdua d'oportunitats del nostre teixit econòmic, i per això aquest retard té unes conseqüències absolutament perjudicials". Les previsions dels primers anys de la connexió de l'AVE entre Espanya i França apuntaven que circulessin per Perpinyà uns 8.665 trens, quan els anys 2011, 2012 i 2013 ho van fer, segons aquest informe, 357, 536 i 931, respectivament, i que d'aquí al 2019 haurien de circular per on ara passen menys de 1.000 trens gairebé 20.000 trens a l'any.

En la primera reunió de la Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani hi han participat unes 120 persones, de tots els grups polítics del Parlament, a més dels presidents de les quatre diputacions, entre altres. Xavier García Albiol, líder del PPC al Parlament, ha destacat la importància d'aquest projecte i ha reclamat que en la pròxima reunió també s'hi convidi el Govern central, "que és qui inverteix en el projecte". "No és un projecte d'uns contra els altres, sinó que és de tots els territoris i de tot Espanya".

Notícies relacionades

Miquel Iceta i Inés Arrimadas han celebrat que la Generalitat parlés de connexions i no de desconnectar. "En un país que es dedica a parlar contínuament de desconnexió amb Espanya, la mostra per part de la Generalitat de demanar connexió entre els diferents territoris espanyols que formen part del corredor mediterrani és positiva", ha expressat el primer secretari del PSC. Per la seva banda, la cap de l'oposició al Parlament ha aplaudit que "per un dia, el Govern català no parli de desconnexions", abans d'assenyalar que "la millor manera que el corredor no prosperi és demanar la independència". 

L'ALIAT VALENCIÀ

"No és possible apostar per una ocupació de qualitat sense aquesta aposta industrial i la infraestructura que l'acompanya", ha afegit Lluís Rabell, que ha lamentat que hagin trigat tant a produir-se "aquesta temptativa per reimpulsar l'eix mediterrani", en al·lusió a la reunió que van mantenir la setmana passada Puigdemont i el president valencià Ximo PuigXimo Puig. Després que la ministra de Foment, Ana Pastor, anunciés fa 10 dies un altre retard més en les obres del corredor mediterrani (entre Vandellòs i Tarragona en aquest cas), Catalunya i València han fet front comú per exigir al Govern central calendaris “clars i avaluables” sobre la planificació d'aquesta infraestructura.