EL TAULER CATALÀ

La CUP tensa la corda amb Junts pel Sí

La força anticapitalista aprova una moció per "deslliurar-se" del pacte d'estabilitat

Exigeix passos inequívocs cap a la ruptura amb l'Estat per seguir endavant

32254500 59

32254500 59

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Toc d'atenció de la CUP als seus socis de Junts pel Sí, a qui dota d'estabilitat parlamentària. L'assemblea nacional de la força anticapitalista ha aprovat una destacada esmena a la ponència política que ha posat els pèls de punta a més d'un, en què es reclama "deslliurar-se" del pacte amb la coalició de Govern.

Més enllà de la contundència del verb, la CUP considera que, quan han passat gairebé sis mesos des del pacte d'estabilitat, un terç del temps en principi previst per a l'anomenada “desconnexió” les coses no estan anant per haurien d'anar.

El membre del secretariat nacional Xevi Generó ha atès els mitjans per matisar els efectes de l'esmena aprovada. Ha negat que es tracti d'una “ruptura” i ha assenyalat que no s'estan complint les expectatives acordades pel que fa, per exemple, a la moció del 9-N, la de la desconnexió de l'Estat.

EL PLA DE XOC SOCIAL, PARALITZAT

Un altre punt que tampoc s'ha posat en marxa és el pla de xoc social, valorat en 270 milions d'euros. JxSí al·lega que per impulsar-lo necessita l'aprovació d'uns nous pressupostos. I la CUP ha assenyalat que la discussió sobre quina posició adoptar pel que fa als comptes s'abordarà en una assemblea extraordinària, senyal, per tant, que s'asseuran a negociar i, per tant, no hi ha ruptura.

Notícies relacionades

Això sí, com insisteixen des de fa setmanes, aquests pressupostos han de suposar un pas inequívoc cap a la ruptura. O en paraules d'un destacat membre del partit a aquest diari fa setmanes, uns comptes que no acabin recorreguts davant el Tribunal Constitucional no seran uns bons pressupostos.

EL DIA A DIA DEL PARLAMENT

Així doncs, ¿hi haurà canvis en el dia a dia parlamentari de la CUP? A falta d'ulteriors explicacions i que s'aprovi el conjunt de la ponència política, no. La CUP negociarà, com fins ara, punt per punt cada moció i proposta de la Cambra catalana. Això sí, als anticapitalistes se'ls està acabant la paciència.