EL POLS SOBIRANISTA

Un clam contra el veto a les estelades

La prohibició de la bandera independentista genera una onada de crítiques a la qual se suma el PP català

Albert Rivera es mostra més alineat amb el Govern central que el seu partit a Catalunya

Desenes d’aficionats blaugrana exhibeixen estelades al Camp Nou, durant la final de la Copa de Rei entre l’Athletic i el Barcelona, el passat 6 de juny.

Desenes d’aficionats blaugrana exhibeixen estelades al Camp Nou, durant la final de la Copa de Rei entre l’Athletic i el Barcelona, el passat 6 de juny. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / LAURA PUIG / BARCELONA

L'anunci per part de la delegada del Govern central a Madrid, Concepción Dancausade vetar les esteladesvetar les estelades en la final de la Copa del Rei s'ha convertit en una enorme manxa que no només ha insuflat nous vents argumentals al sobiranisme, sinó que també ha aconseguit una cosa que poques vegades passa: obrir discrepàncies entre el PP català i el PP estatal, fer el mateix entre el grup de Ciutadans al Parlament i el seu candidat al 26-JAlbert Rivera, i fer posar d'acord el PSOEPodem i tots els partits amb representació a la Cambra catalana. Un clam contra la prohibició.

Mariano Rajoy ha fet aquest dijous com si la polèmica no anés amb ell i ha argüit que la decisió de vetar les banderes independentistes en el partit que aquest dissabte enfrontarà el Barça i el Sevilla al Vicente Calderón no és competència seva, sinó de l'organisme que ha de vetllar per la seguretat en els espectacles esportius, la Delegació del Govern a Madrid en aquest cas. El president, això sí, ha defensat que la mesura no fa res més que seguir les normes de la UEFA sobre la prohibició de símbols d'aquest tipus. Però ni la majoria de partits ni el Barça ni l'associació Drets ho entenen així, i aquests dos últims ja han recorregut la decisió. El jutge decidirà aquest divendres si suspèn el veto, però la tempesta política ja no té marxa enrere.

ACTITUD "INFANTIL"

Mentre el president de l'Executiu central mirava (en part) cap a una altra banda i s'intensificaven les crítiques per la mesura, ministres com Rafael Catalá i José Manuel García-Margallo han aplaudit la decisió de Dancausa, que al seu torn s'ha ratificat que hi ha motius de seguretat perquè no onegin banderes independentistes al Vicente Calderón. Segons la versió oficial del Ministeri de l'Interior, el veto a l'estelada “és una decisió tècnica que correspon a la Delegació del Govern a Madrid”. No obstant, i encara que poséssim per cas que Dancausa s'hagués llançat a la piscina sense consensuar la mesura amb els seus superiors, també s'ha de mirar els fets des d'un prisma preelectoral.

Rajoy juga a  treure's la polèmica del damunt i assenyala la delegació del Govern com la responsable de la mesura

A nivell estatal, al PP no l'afecta gens un anunci d'aquesta mena. És més, pot servir-li per consolidar-se entre l'electorat més nacionalista espanyol. El que passa és que aquesta estratègia podria desajustar la dels populars catalans, esperançats que l'apaivagament ambiental del sobiranisme els podria haver servit per recuperar alguns votants incidint més en el punt de vista econòmic i la 'por' a Podem. "A mi les estelades m'aclaparen, però no sóc partidari de prohibir cap bandera", ha insistit Xavier García Albiol. Dimecres, el coordinador general del PP català, a part d'equiparar l'ensenya independentista amb la de la dictadura franquista, ja va exhibir el seu rebuig al veto, i aquest dijous ha trobat un suport en el líder del seu partit a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz. "Llibertat d'expressió per a tothom. La norma a seguir ha de ser ni prohibir estelades a Madrid ni amagar la bandera d'Espanya a Catalunya", ha subratllat el germà del ministre de l'Interior. Ningú des de la seu de Génova, 13 els ha corregit. És més, a la seu estatal dels populars ja han sentit més d'una vegada que mesures d'aquest tipus no fan res més que donar munició al "victimisme sobiranista".

DISCREPÀNCIES 'TARONGES'

Notícies relacionades

Aquestes diferències en el 'pont aeri' popular també s'han produït a Ciutadans. El seu portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa, ha considerat que, "sospesant" la llibertat d'expressió i la "nul·la gravetat" de portar estelades, el veto era innecessari, i ha assegurat que ells no s'haurien ficat en "aquest embolic". "No ens agraden les prohibicions, però sent una decisió de la UEFA, s'ha d'acatar", ha afegit. En aquesta última part sí que ha coincidit amb l'opinió d'Albert Rivera, però no en canvi en la primera, ja que el líder del partit taronja s'ha alineat amb el Govern sense matisos.

ERC i CDC sol·liciten  que el ministre de l'Interior doni explicacions al Congrés

Ha sigut dels pocs. A Catalunya hi ha hagut unanimitat. El Govern, l'Ajuntament de Barcelona, tots els partits del Parlament han anat a l'una contra una prohibició que també han deplorat des d'associacions de jutges fins al PSOE i Podem, que veuen tics "autoritaris" al PP i cortines de fum per tapar qüestions de més envergadura que perjudiquen el Govern central. CDC i ERC han sol·licitat fins i tot que el ministre Jorge Fernández Díaz doni explicacions al Congrés.