Prohibides les estelades en la final de la Copa del Rei

La policia no permetrà l'entrada amb banderes independentistes als aficionats del Barça al Vicente Calderón

 

  / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MERINO / MADRID

No hi hauràesteladesdiumenge al Vicente Calderón amb motiu de la final de Copa. Almenys això és el que ha decidit la Delegació del Govern a Madrid en la reunió d'aquest dimecres. El motiu de la prohibició no és cap més que l'aplicació de la llei de l'esport, que impedeix la introducció als recintes esportius d'elements que puguin originar possibles enfrontaments i problemes d'ordre públic. Davant la decisió governativa, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha decidit no anar a la final com a protesta.

La Federació Espanyola de Futbol, organitzadora del partit, va proposar la no-exhibició de banderes independentistes per part dels aficionats del Barcelona en el matx de diumenge al camp de l'Atlètic. La proposta va ser immediatament acceptada per la Delegació del Govern a Madrid a l'empara de la llei de l'esport.

COMUNICAT DEL BARÇA

Per a la Generalitat, la decisió de prohibir l'entrada de banderes separatistes "atempta contra la llibertat d'expressió". Puigdemont s'ha mostrat sorprès i decebut per la mesura 

El que diu la llei de l'esport

El veto del Govern a les estelades en la final de Copa es produeix pocs dies després que l'Audiència Nacional decidís arxivar, per segona vegada, la causa per la xiulada a l'himne espanyol en la final de l'any passat al Camp Nou. Després que l'Audiència li ordenés reobrir el cas, el 21 d'abril passat, el magistrat Fernando Andreu va reiterar el 9 de maig que no es pot considerar que hi hagués "delictes d'injúries al Rei" o "ultratges a la nació".

adoptada. "La bandera és perfectament legal i democràtica. Està penjada als balcons i ha sigut portada per milions de catalans, que la veuen com un símbol de llibertat", ha manifestat Puigdemont.

El Barça, per la seva banda, ha emès un comunicat en què expressa "el desacord més absolut" amb la prohibició i la considera "un atemptat contra la llibertat d'expressió". També fa un "crida a la responsabilitat" de la delegada del Govern, Concepción Dancausa.    

ES FARAN ESCORCOLLS

Després de la reunió, presidida per Dancausa, a la qual han assistit membres de la Policia Nacional i Municipal, la Federació Espanyola de Futbol, la Casa Reial, la presidència del Govern, així com una representació del Barça, s'ha acordat, després de la decisió d'impedir la presència de banderes independentistes al camp, que es facin els pertinents escorcolls a les portes de l'estadi. Perquè així sigui s'establiran dos anells de seguretat.

No és la primera vegada que es pren la decisió de prohibir l'entrada d'estelades. Segons la Delegació del Govern, aquesta mesura també es va adoptar en la final de Copa de fa dues temporades entre el Barça i el Madrid, a València.

La campanya passada, la final entre els blaugranes i l'Athletic de Bilbao al Camp Nou va ser una altra cosa. "Encara no se sap per què", van admetre fonts governatives a EL PERIÓDICO, que recorden que la UEFA ja va sancionar el Barça per l'exhibició de banderes independentistes en partits de la Champions League. També apunten que el Madrid i l'Atlètic no permeten mai que s'introdueixin al seu camp símbols d'aquesta mena.

SOSPITES DE MÉS XIULETS

El que vol deixar clar la delegada del Govern és que "l'esport en general i el futbol en particular no han de convertir-se en escenaris de confrontació política". Més enllà va anar l'argument del Govern central per justificar la decisió de la Delegació: "El que és inconstitucional és antidemocràtic, amb un pollastre o amb una estrella", en clara al·lusió al símbol de l'estelada.

Notícies relacionades

Després de la tremenda xiulada a l'himne en la final de l'any passat al Camp Nou, el Govern no té cap seguretat que no es repeteixi la mateixa situació diumenge al Calderón. "Esperem que les aficions vagin al que van, a disfrutar d'un partit. Es tracta d'un matx de futbol, així que les connotacions polítiques s'han de deixar de banda", han afirmat les mateixes fonts.

La final contra el Sevilla ha sigut declarada d'alt risc. A causa del nivell 4 d'alerta antiterrorista en què es troba Espanya, el nivell de vigilància serà màxim. El partit comptarà amb 2.493 efectius, entre policies, vigilants de seguretat i membres del Samur i la Creu Roja. L'aforament del Calderón quedarà reduït de 54.961 espectadors a 50.392 per motius de seguretat. Tant el Barça com el Sevilla han rebut 19.390 entrades per als aficionats.