LA PRECAMPANYA SOCIALISTA

Sánchez: "Quan guanyem allargaré la mà a esquerra i dreta"

El líder del PSOE apadrina a Barcelona el primer míting de Batet com a candidata del PSC

Parlon i Borrell, en el comitè d'experts per al "govern del canvi"

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya i el debat independentista, tema estrella abans i després del 20-D, sembla que serà un dels eixos de la campanya del 26-J. Per això Pedro Sánchez ha tornat a apostar per una forta presència al territori català. Si a la del 20-D hi va ser el primer i últim dia de campanya a Catalunya, aquesta vegada ha decidit pujar l'aposta. El líder del PSOE serà aquest diumenge a Barcelona per a la seva proclamació oficial com a candidat socialista a la Moncloa en un acte en què aprofitarà per presentar el que seria el seu “govern del canvi” en cas d'arribar a la presidència. Però aquest dijous ja ha fet el seu primer acte de precampanya a la capital catalana per recolzar Meritxell Batet en el seu primer míting com a cap de llista del PSC. 

Sánchez no ha estalviat elogis per exalçar la figura de Batet, de qui ha destacat la seva "mirada catalana de la vida". Una dona que encarna "la força serena que portarà el canvi que necessita Espanya i exigeix Catalunya". Juntament amb els piropos per a Batet, també ha deixat anar algunes pulles al PP i a Podem, els que "van bloquejar el rellotge del canvi". "Hi ha un dreta que té un problema greu de corrupció que ha de ser regenerada; Rivera representa una dreta renovada amb la qual es pot arribar a acords; la nostra frontera és l'esquerra extremista", ha dit en referència a la coalició de Podem-IU. Després de deixar clar que el 26-J no és una segona volta, ha assegurat que es veu amb força per vèncer en aquests nous comicis. "Quan guanyem les eleccions allargaré la mà a esquerra i dreta", ha sentenciat el líder socialista, convençut que el PSOE serà "la peça central" per afrontar els desafiaments del futur.

ELS VALORS REPUBLICANS 

Batet, després d'agrair els afalacs de Sánchez, ha esbossat el seu projecte polític, que passa per superar la crisi econòmica, social i institucional, introduir una mirada federal en la reforma constitucional i recuperar els valors republicans d'Europa. En aquest punt ha defensat la necessitat de "combatre els nacionalismes, la xenofòbia i els populismes". La candidata socialista ha explicat els motius que l'han portat a liderar la llista del PSC. "Crec que el millor lloc era encapçalant la llista per Barcelona. Vaig anar de numero 2 a Madrid perquè Pedro Sánchez hi volia afegir un accent català. Però crec que ara puc ser molt més útil i imprescindible en aquest projecte. Vull que el 26-J Pedro sigui el pròxim president del Govern central". "Representaré el catalanisme que sempre ha liderat el PSC", ha rematat.

Després que aquest dissabte el comitè federal ratifiqui la seva candidatura, Sánchez tornarà a Barcelona per presentar l'equip que ha seleccionat per a dissenyar les polítiques del futur executiu; un comitè de savis en què hi hauria diverses veus catalanes, començant per Batet (una de les seves persones de confiança), l'exministre Josep Borrell i Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet.

ULTIMANT LES LLISTES

Notícies relacionades

Abans haurà de solucionar el tema de les llistes. Quan falten menys de 24 hores de tancar el termini per a la presentació de candidatures, Ximo Puig segueix defensant, malgrat la negativa del comitè federal, l'opció que els socialistes valencians vagin al Senat de la mà de Podem. Altres barons, com Emiliano García-Page, veurien amb bons ulls una coalició d'esquerres si el comitè federal ho acceptés. Per calmar les aigües, Sánchez ha convocat una reunió informal de barons aquest divendres.

Més tranquil·les baixen l'aigües a Catalunya. El PSC segueix apostant per donar el 26-J continuïtat a les llistes del 20-D. Batet, que relleva Carme Chacón com a cap de cartell, ja va explicar que no era partidària d'una "revolució", alineant-se amb les postures plantejades per Miquel Iceta i altres dirigents socialistes. Aquest divendres el comitè de llistes definirà les que haurà de confirmar aquest dissabte el Consell Nacional.