Ximo Puig insisteix: "No he vingut a ser covard"

El secretari general dels socialistes valencians intentarà fins a última hora l'acord amb Podem i Compromís per al Senat

ximo

ximo / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Ximo Puig està decidit a posar en agenda el que ell anomena el “problema valencià”. I malgrat el veto exprés de Pedro Sánchez a una coalició del PSOE amb Podem per a les candidatures del Senat, el secretari general dels socialistes valencians ha reiterat aquest dijous la seva aposta per un acord que integri el PSPV-PSOECompromís Podem, amb la intenció d'assegurar les actes per a l'esquerra i revertir la majoria del PP a la Cambra alta.

"El que no faré mai és decidir no fer un pas perquè tingui por que sigui que no; defensaré sempre l'interès general dels valencians, que en aquest cas pot sortir o no", ha assegurat Puig als passadissos de les Corts Valencianes, conscient que la decisió final depèn de Ferraz, i que a Madrid la postura és clara.

Malgrat que les reunions segueixen parades a València i no hi ha cap avanç respecte a l'hipotètic pacte, Puig insisteix que tirar la tovallola i no plantejar la seva posició “no seria democràtic, seria covardia i per descomptat jo no he vingut a ser covard, ni en això, ni en res”.

No obstant, Puig ha insistit que la seva proposta no és cap pols a la direcció federal, sinó la millor opció perquè es visibilitzin els problemes de la Comunitat Valenciana i caminar “cap a una Espanya més federal i més plural”. Puig defensa que en la declaració de Granada del PSOE va quedar plasmat que el Senat havia d'avançar “cap a una verdadera cambra territorial i federal en què estiguin representades les majories parlamentàries de cada autonomia per poder defensar verdaderament els interessos de cada territori”.

"ELITS CENTRALISTES"

Puig també ha criticat que algunes “elits centralistes” considerin que l'Estat de les autonomies ha anat “massa lluny”, mentre que ell considera que ara “el que toca és fer un pas més i avançar cap al federalisme amb més competències per a les autonomies”.

Notícies relacionades

Malgrat el seu al·legat, Puig ha deixat clar que els socialistes valencians s'atindran finalment al que decideixin els òrgans federals del partit.

La líder de Compromís i la seva sòcia al Consell Mónica Oltra ha recolzat la determinació de Puig; ha revelat avui que la proposta de candidatura unitària va partir del socialista valencià, i ha assegurat que perseveraran per buscar una solució que convenci el PSOE . "No podem permetre que el partit dels corruptes bloquegi les reformes clau”, ha sentenciat.