baròmetre del cis

La preocupació per la corrupció repunta arran dels 'papers de Panamà'

La falta de govern apareix per primera vegada entre els 10 principals problemes per als espanyols

 

  / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

La preocupació per la corrupció i el frau es va disparar al febrer a causa dels escàndols del PP valencià i madrileny, es va suavitzar una mica al març i a l'abril va repuntar en plena ebullició dels 'papers de Panamà'. Segons l'últim baròmetre del CIS, l'atur segueix sent el principal problema assenyalat pels espanyols (el 78,4%), mentre que la corrupció manté el segon lloc i puja fins i tot gairebé quatre punts (del 44% al 47,8%). Al gener el percentatge era del 39,2%, i al febrer, del 47,5%.

Notícies relacionades

Encara que està lluny del rècord històric que va marcar el novembre del 2014 (63,9%) després que l'operació Púnica coronés un seguit de casos tèrbols, la preocupació per la corrupció es va situar en una de les cotes més altes a l'abril, coincidint amb la divulgació de documents que vinculen conegudes personalitats amb empreses radicades en paradisos fiscals. El colofó va ser la dimissió de José Manuel Soria com a ministre d'Indústria.

El tercer, el quart i el cinquè temors citats pels espanyols són els problemes econòmics (25,1%), els polítics (20,8%) i els problemes socials (9,7%). Per primera vegada, la preocupació per la falta de govern se situa en el 'top ten', al vuitè lloc, amb un 7,1%.