RETORN A LES URNES

El CIS redueix l'avantatge del PP a gairebé sis punts sobre el PSOE

Els populars baixen lleument i obtindrien el 27,4% dels vots mentre que els socialistes, a l'alça des del gener, aconseguirien el 21,6%

Podem, amb el 17,7% de suport, viu un daltabaix respecte al 20-D i C's recull els fruits de la frustrada negociació

evolcis

evolcis

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan falta poc més d’un mes i mig per a la primera repetició d’eleccions generals de la història democràtica espanyola, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) situa el PP en una situació de còmode avantatge respecte al PSOE i la resta de competidors. En el seu baròmetre, donat a conèixer ahir i elaborat a partir de 2.500 entrevistes entre l’1 i el 10 d’abril, quan encara no s’havien frustrat les expectatives d’un pacte d’investidura, l’organisme públic atorga als populars una estimació de vot del 27,4%, davant del 21,6% dels socialistes, el 17,7% de Podem i les seves confluències i el 15,6% de Ciutadans, tornant a reflectir un panorama gairebé tan incert, sense majories clares, com el de les anteriors eleccions.

L’estudi, portat a terme quan es van publicar els anomenats papers de Panamà, que van provocar la dimissió del ministre d’Indústria, José Manuel Soria, no té en compte la més que probable coalició de cara al 26 de juny entre el partit liderat per Pablo Iglesias i IU, força a la qual dóna el 5,4% de suports.  L’enquesta, sense projecció d’escons, es va portar a terme abans que comencés la negociació entre les dues organitzacions, i el resultat de l’aliança no té per què ser igual a la suma dels seus dos membres si es presentessin de forma independent. De fet, el 20,7% dels que van votar IU al desembre diuen que «mai» recolzarien Podem. A la inversa, el percentatge és del 29%. En qualsevol cas, el CIS assenyala que, per separat, aglutinarien el 23,1% de les paperetes, 1,5 punts més que el PSOE però 4,3 per sota del PP.

EL PRECEDENT

El sondeig reflecteix canvis respecte als resultats dels anteriors comicis, quan el PP va obtenir el 28,7% dels vots i 123 escons; el PSOE, un 22% de suports i 90 diputats; Podem i els seus satèl·lits territorials, el 20,7% de les paperetes i 69 representants; Ciutadans, el 13,3% dels vots i 40 diputats, i IU, el 3,7% de suports i dos diputats. Tret dels partits d’Albert Rivera i Alberto Garzón, els dos grans beneficiats d’aquests mesos d’inestabilitat política i falta d’acord, la resta de les forces baixen respecte al 20 de desembre, amb especial èmfasi en el cas de Podem, que cau tres punts.

En la seva anterior enquesta, difosa el mes de febrer passat, però elaborada al gener i abans que Pedro Sánchez, líder del PSOE, rebés l’encàrrec del Rei per intentar arribar a la Moncloa, el CIS va col·locar Podem al davant dels socialistes, concedint el 28,8% de suports al PP, el 21,9% al partit morat i les seves confluències, el 20,5% als socialistes i el 13,9% a Ciutadans. És a dir, les negociacions d’investidura, tot i haver sigut infructuoses, han beneficiat tant Sánchez, que puja 1,1 punts en aquests tres mesos, com, i sobretot Rivera, amb qui va firmar un pacte de govern, que eleva el seu suport l’1,7 punts. Mentrestant, el PP baixa 1,4 punts i Podem baixa 4,2, caiguda que podria esmorteir-se davant les urnes gràcies a la coalició amb IU, que encara aquests comicis en una posició de molta més força que en l’anterior

cita.

CATALUNYA, VOT DIRECTE I SIMPATIA

A aquest precedent es va agafar el PSOE per subratllar la seva «tendència a l’alça» davant el PP i Podem, que cauen en suports per la seva «actitud de bloquejar el canvi».  Els populars van insistir que segueixen sent l’«opció preferida» i el «vot útil» davant les «aliances de l’esquerra». Ciutadans va veure premiat el seu «bon treball» al llarg d’aquests quatre mesos de la ja finalitzada legislatura. I el partit morat, per últim, es va fixar en la suma que el sondeig atorga a la hipotètica aliança amb IU per sostenir que el CIS portava «bones notícies». Com sempre en aquests casos, els partits es van aturar en les dades que els deixen en millor lloc.  

A Catalunya, per una altra part, En Comú Podem tornaria a guanyar de forma folgada les generals, amb el 3,8% dels vots del total de l’Estat, una dècima per sobre dels seus resultats del desembre. Per sota, ERC, que també puja una dècima respecte a les generals del mes de desembre i obtindria un 2,5%  de suports, i Convergéncia, que baixa gairebé tres dècimes i es quedaria en l’1,9%.

Notícies relacionades

En intenció directa, que és la resposta espontània dels sondejats sense tenir en compte altres factors (com el record de vot, l’estimació dels líders, la confiança que susciten i l’opinió sobre la situació actual), el PP també es manté al capdavant, amb el 17,3%, davant del 15,3% del PSOE, el 12,6% de Podem i els seus aliats i el 10,8 de Ciutadans.

En un dels barems als quals els experts demoscòpics atorguen més importància, el de vot més simpatia (els enquestats que assenyalen que recolzaran un partit més els que se senten pròxims a aquestes sigles però encara no han decidit la seva papereta), el panorama és similar: el PP aconsegueix el 19,2%; el PSOE, el 18%, Podem i confluències, el 14,1%, i C’s, el 12,7%.