EL POLS SOBIRANISTA

¿Quins catalans són més reticents o més partidaris de la independència exprés?

w-preguntascast1270

w-preguntascast1270

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El 36,3% de catalans defensen, respecte al debat sobiranista, que el que hauria de fer el Govern català és "oblidar-se de la independència". El 34,1% considera que la prioritat hauria de ser la celebració d'un referèndum. El 21,4% advoca per aconseguir la secessió en 18 mesos, i el 8,2% no sap o no contesta. ¿Però en quina franja d'edat predomina una reclamació o l'altra? ¿En quines zones hi ha més partidaris del full de ruta de Junts pel Sí? ¿Qui estriparia el mapa dissenyat pels sobiranistes? Aquestes són algunes de les conclusions a què arriba l'última enquesta del GESOP.

¿QUIN SUPORT I REBUIG REP PER EDATS LA INDEPENDÈNCIA EXPRÉS?

Encara que no té suport majoritari en cap franja d'edat, el full de ruta dels 18 mesos per aconseguir la independència rep el suport més elevat en els menors de 29 anys. El 25,3% d'ells recolzen aquesta opció, que segueix quedant en tercer lloc: el 37,8% es decanten per prioritzar el referèndum i el 29,9% demanen posar fi al procés, reclamació que augmenta a més del 36% a partir dels 30 anys, i és del 39,3% entre els 30 i els 44 anys. Els joves també són els que més defensen la consulta d'autodeterminació.

¿ON HI HA MÉS PARTIDARIS DEL REFERÈNDUM?

La ciutat de Barcelona és la zona on més catalans (el 39,8%) defensen el referèndum com a prioritat per desbloquejar el pols sobiranista. En canvi, a la resta de l'àrea metropolitana l'opció preferida (46,2%) és la de reclamar al Govern català que s'oblidi de la independència. Només el 12,7% dels residents en aquesta zona aplaudeixen la via dels 18 mesos, per un 31,5% la consulta. En la mitjana de les demarcacions de Girona, Lleida Tarragona, el suport a la independència exprés és del 28,3%; al plebiscit, del 30,5%.

¿QUINA OPCIÓ RECOLZEN ELS QUE SE SENTEN TAN CATALANS COM ESPANYOLS?

La diversificació identitària no depara sorpreses. El 83% dels ciutadans que se senten més espanyols que catalans exigeixen al Govern català que s'oblidi de la independència. El 55,2% dels que se senten tan espanyols com catalans avalen també aquesta opció, i el 30,6% prefereix el referèndum. En canvi, el 54,9% dels que se senten més catalans que espanyols reclamen la consulta, i el 27,2%, la secessió exprés. Aquest full de ruta el recolzen el 61,7% dels que se senten només catalans.

¿HI HA VOTANTS DE C’S O EL PP QUE RECOLZIN EL REFERÈNDUM?

Notícies relacionades

Els seus partits s'oposen al referèndum, però el 10,5% dels votants de Ciutadans i el 3,1% dels electors del PP advoquen per esa opció. També el 31,9% dels del PSC. En el flanc oposat, hi ha un 1,9% d'electors de ERC, un 2,6% de la CUP i un 2,8% de CDC que demanen posar fi al ‘procés’.

¿QUI VEU MÉS LEGITIMAT AL PARLAMENT PER DESOBEIR?

El 74,9% dels votants d'ERC, el 70,3% dels de la CUP i el 60,8% dels de Convergència atorguen al Parlament plens poders per complir amb el full de ruta sobiranista al marge del que ordenin les institucions de l'Estat. Els votants de Ciutadans (el 94%) i del PPC (82,9%) són els que veuen la Cambra catalana més deslegitimada per desobeir.