ENQUESTA DEL GESOP

ERC guanyaria les eleccions catalanes i CDC podria ser tercera força

Gairebé la meitat dels votants de Junts pel Sí recolzarien Esquerra i només un de cada cinc Convergència

L'independentisme perdria dos punts però mantindria pels pèls la majoria al Parlament

sondeo-catalunya2

sondeo-catalunya2

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre la política espanyola afronta resignada unes noves eleccions, a Catalunya, el procés viu un altre impàs enmig dels rancors entre Junts pel Sí i la CUP i dins  de la mateixa coalició de CDC i ERC. En aquest context, si ara se celebressin eleccions al Parlament, partint de la premissa que la fórmula de JxSí no es repetiria, ERC obtindria una victòria clara i duplicaria els resultats de Convergència, que podria caure fins a la tercera posició.

El vot a Junts pel Sí en els comicis del 27-S es repartiria entre convergents i republicans, però aquests últims s’emportarien un tros més gros del pastís. Gairebé la meitat, el 45,5%, escollirien avui la papereta d’ERC, mentre que només un de cada cinc (20,9%) recolzarien CDC. Així ho reflecteix una enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO. Després de la investidura in extremis de Carles Puigdemont, quatre mesos de perfil baix en l’acció de la Generalitat a l’espera dels pressupostos i declaracions contradictòries sobre com i quan proclamar l’Estat català, l’independentisme mantindria la seva majoria absoluta en escons pels pèls, encara que retrocediria en vots. Del 47,8% al 45,4%. I de 72 diputats a un màxim de 70.

El treball de camp es va portar a terme del 18 al 22 d’abril, després que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) descartés promoure un altre Junts pel Sí en les eleccions generals del

26-J, decisió que va propiciar un nou estira i arronsa entre CDC, partidària de perpetuar la fórmula, i ERC, que rebutja de ple aquesta idea. La mateixa setmana hi va haver la reunió a la Moncloa entre Mariano Rajoy i Puigdemont, que va permetre intuir un cert desglaç en la relació.

ERC guanyaria les eleccions amb el 25,6% dels sufragis i 40-41 diputats. CDC es quedaria just a la meitat: 13,3% de les paperetes i 20-21 escons. La suma de tots dos, 38,9% i 60-62 parlamentaris, seria molt semblant a la marca de Junts pel Sí (39,4% i 62 representants). Es produiria amb això un tomb en l’equilibri de forces, perquè ara per ara els convergents copen el 50% dels diputats de JxSí (30) i els republicans, un terç (21).

Però el cop per a CDC encara podria ser més dolorós, ja que l’enquesta no li garanteix la medalla de plata. El partit d’Artur Mas i Puigdemont seria la quarta força en estimació de vot i la tercera en intenció directa (el vot sense cuina), encara que podria retenir la segona posició en escons.

CDC es disputa la plaça amb Ciutadans. La seva efímera aliança amb el PSOE li passa factura a Catalunya. Inés Arrimadas recolliria el 16,2% dels vots (un punt i mig menys) i 20-21 escons (avui en té 25). Seria l’única marca no independentista que perdria gas i la seva erosió permetria al PSC i al PPC recuperar una mica de vot emigrat. Tot i que Arrimadas consigna la fidelitat de vot més alta (63,9%), un de cada quatre electors que li van donar suport el 27-S ara està indecís: el 5,2% votarien el PPC i  el 4,8%, el PSC.

ESQUERRA ALTERNATIVA

Notícies relacionades

Els socialistes pujarien un punt (13,7%) i passarien de 16 a 18-19 diputats; els populars en sumarien mig (9,1%) i passarien d’11 a 12-13 escons. Entre tots dos se situaria l’esquerra alternativa. Sí que es Pot guanyaria tres punts i mig (12,3%) i passaria d’11 a 15-16 representants. El GESOP ha previst l’opció que la confluència sí que comptés en les pròximes eleccions amb l’aval d’Ada Colau. La coalició conservaria el 63,3% dels seus votants, encara que el 4,8% optarien pel PSC i el 2,7%, per ERC.

Però la marca que pateix més fugues és la CUP, un cop païda la seva aliança amb Junts pel Sí, que va comportar la investidura d’un president convergent tot i haver costat el cap de Mas. La meitat dels seus votants del 27-S seguirien confiant en ells, però el 20% se n’anirien a ERC i el 7% optarien per Sí que es Pot. El 22% estan indecisos. Amb això, els cupaires obtindrien el 6,5% dels vots (1,7 punts menys) i 7-8 diputats (avui en són 10). 

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP. -1.600 entrevistes telefòniques efectuades del 18 al 22 d'abril. -Univers: població a partir de 16 anys resident a Catalunya des de fa almenys un any. -Mostra estratificada per districte a Barcelona i dimensió de municipi a la resta de Catalunya. Selecció aleatòria de les cases mitjançant quotes encreuades de sexe i edat. -Les dades s'han ponderat d'acord al pes real de cada àmbit territorial. -Error de la mostra: +/- 2,5% en el total d'entrevistes i +/- 5% en cada àmbit territorial per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.