EL POLS SOBIRANISTA

Només el 21% de catalans avalen el full de ruta cap a la independència de JxSí i la CUP

El 36% advoca per "oblidar-se" de la secessió, i el 34%, per prioritzar el referèndum

El 50,7% opina que el Parlament no està legitimat per desobeir l'Estat

w-preguntascast1270

w-preguntascast1270

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El full de ruta cap a la independència subscrit per Junts pel Sí, avalat per la CUP i ratificat per Carles Puigdemont en el seu discurs d'investidurainvestidura sembla que no arrela en el conjunt de la població. Només un de cada cinc catalans (el 21,4%) considera que la prioritat del Govern català en la qüestió sobiranista ha de passar per aconseguir la secessió en 18 mesos, que ja serien 14 si es compta des que el president va accedir al càrrec (encara que després el mateix Puigdemont va descartar cenyir-se a aquest cronòmetre). En tot cas, aquesta és l'opció menys recolzada en l'última enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO.

L'impàs provocat per la repetició d'eleccions al CongrésCongrés; la consegüent perpetuació d'un Govern en funcions; el desgast del procés després de quatre anys d'estira-i-arronses sense grans canvis en la pràctica; el retorn al tauler del referèndum d'autodeterminació de la mà de Podem… Nous i vells factors poden haver frenat els suports a la velocitat de creuer que CDCERC i la CUP volien imprimir a la ruptura amb Espanya. Fins al punt que el 36,3% dels entrevistats consideren que el que hauria de fer l'Executiu de JxSí és “oblidar-se de la independència”. Aquesta opció compta amb més simpaties que la que defensa com a prioritari el referèndum, resposta que subscriuen el 34,1% dels catalans. Ara bé, si a aquesta última s'hi afegís el 21,4% de partidaris de la via dels 18 mesos, entenent que aquests acceptarien una consulta vinculant, el percentatge s'eleva al 55,5%, menor en tot cas que en anteriors sondejos.

PER PARTITS

Traslladat a la intenció de vot, els electors d'ERC són els que acompanyen amb més ímpetu els plans del Govern català. Ho fa el 60,4%, encara que el 36,6% prefereix la pantalla prèvia de reclamar un referèndum. En el cas de la CUP, força que esperona JxSí perquè no es desviï de la trajectòria acordada cap a Ítaca, el 55,5% dels seus simpatitzants coincideixen amb la seva estratègia, mentre que el 38,1% opina que la prioritat ha de ser la consulta, opció que guanya més enters entre els votants de CDC: el 50,4% secunden el camí cap a la secessió unilateral, i el 45,2%, el del plebiscit.

ERC és el partit  que compta amb més votants (el 60%) que defensen la via de la ruptura en 18 mesos

Notícies relacionades

La del referèndum és la gran aposta de Podem i dels seus simpatitzants. El 56,2% d'electors de Catalunya Sí que es Pot defensen aquesta via, la mateixa que secunden el 31,9% dels votants del PSC, encara que l'opció preferida majoritàriament per aquests (el 61% d'ells) és la d'aparcar el procés, el mateix que reclama el 84,3% dels afins a Ciutadans i el 91,9% del PP.

Aquesta esquerda sobiranistes-no sobiranistes s'aprecia també a l'hora de dictaminar si el Parlament està legitimat per desobeir l'Estat. El 50,7% de catalans consideren que la Cambra no es pot saltar el que digui el Tribunal Constitucional, i el 33,2%, que sí, encara que en els fidels de partits sobiranistes la segona resposta supera el 60%.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP. -1.600 entrevistes telefòniques efectuades del 18 al 22 d'abril. -Univers: població a partir de 16 anys resident a Catalunya des de fa almenys un any. -Mostra estratificada per districte a Barcelona i dimensió de municipi a la resta de Catalunya. Selecció aleatòria de les cases mitjançant quotes encreuades de sexe i edat. -Les dades s'han ponderat d'acord al pes real de cada àmbit territorial. -Error de la mostra: +/- 2,5% en el total d'entrevistes i +/- 5% en cada àmbit territorial per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.