L'oposició retreu a Puigdemont que no apliqui normes ja vigents contra la pobresa

PSC i Sí que es Pot recorden al president que el Govern de CDC va laminar part de la llei de vivenda del 2007

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Encara que tots han començat valorant la cimera d'ahir contra l'emergència social, després de la qual el president Carles Puigdemont va anunciar la seva intenció d'esquivar amb una altra lleiesquivaramb una altra llei el veto del Tribunal Constitucional, l'oposició no ha amagat aquest dimecres en el ple del Parlament la seva desconfiança amb la Generalitat i els seus retrets davant el que es tem que pot ser únicament un moviment de cara a la galeria. Els líders de Ciutadans, el PSC i Catalunya Sí que es Pot han dedicat els seus missatges al cap de l'Executiu a recordar-li que la Generalitat ja disposa de mecanismes plenament vigents per poder combatre la pobresa i que Junts pel Sí segueix sense aplicar-los. La resposta de Puigdemont: demanar un vot de confiança i suport pressupostari per complir els objectius.

"Hi ha mesures que no s'han pres i que no estaven recorregudes al TC. Ens preocupa que (la nova llei) només vulgui desenvolupar el que s'ha prohibit, cosa que podria comportar un altre veto (...). Ens preocupa que s'utilitzi aquesta situació com a excusa per no fer altres coses", ha proclamat Inés Arrimadas introduint a la vegada el xoc institucional a compte del procés sobiranista. La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans ha desgranat a més una sèrie d'actuacions contra la pobresa que no ha arribat a aplicar la Generalitat o que fins i tot  ha retallat.

LA LLEI CATALANA DE VIVENDA

Una d'aquestes mesures és la llei catalana de vivenda del 2007, a què també s'han referit tant Miquel Iceta (PSC) com Lluís Rabell (Sí que es Pot). Tots dos li han recordat a Puigdemont que aquella norma no va rebre cap trava per part del Govern central ni del Constitucional, sinó que va ser el mateix Govern d'Artur Mas i de Convergència, llavors soci parlamentari del PPC, qui "va decapitar" part de la reglamentació. Tots dos han reclamat a l'actual president que recuperi les "potencialitats d'aquells instruments", i el líder dels socialistes l'ha instat a més a posar en marxa les mesures que es van aprovar en el ple del Parlament sobre l'emergència social del mes de març i que segueixen sent meres paraules que no s'han traduït en fets.

Notícies relacionades

"En els pròxims dies" es veuran moviments, s'ha defensat el cap de la Generalitat. Puigdemont ha recordat que el 20 de maig se celebrarà una reunió de treball per analitzar el que ja s'ha desplegat i dissenyar el "full de ruta" futur i ha reclamat a la resta de forces confiança i implicació per combatre la pobresa a través d'"una resposta coral" allunyada d'interessos partidistes. Tot seguit, el dirigent nacionalista ha deixat caure la qüestió sobre la qual pivotarà la total, parcial o insubstancial posada en marxa de qualsevol actuació d'emergència social, ja sigui per evitar els desnonaments, assegurar el subministrament energètic a les famílies o impulsar tot tipus d'ajudes per als més desafavorits. Es tracta, naturalment, dels pressupostos de la Generalitat que està previst que es debatin al Parlament cap al mes de juliol.

En altres ocasions la Generalitat ha tingut alguna mostra de complicitat amb Catalunya Sí que es Pot perquè s'impliqui en l'aprovació dels comptes, però aquesta vegada ha sigut el PSC a qui el president ha llançat l'ham. "Moltes de les mesures depenen de tenir-les als pressupostos. Si vostè les veu  reflectides, segur que tindrà més raons per recolzar els comptes", li ha respost Puigdemont a Iceta. El gest del dirigent socialista ha sigut de total impassibilitat. L'Executiu haurà de remar molt més si vol trobar suports alternatius.