Voluntat sense pressupostos contra la pobresa

El ple sobre la pobresa només confirma 30 dels 270 milions del pla de xoc social

El Parlament aprova resolucions rellevants però sense els diners necessaris confirmats

 

  / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El ple sobre la pobresa s'ha tancat aquest dijous al Parlament sense donar a llum res que no se sabés abans, sense una aposta econòmica que serveixi com a punt d'inflexió. Ha servit per arribar a diversos acords, alguns de rellevants i potencialment significatius, però la majoria no van acompanyats d'una dotació pressupostària que en garanteixi el futur i queden pendents de l'aprovació d'uns nous comptes. El ple ha confirmat partides ja anunciades dins del pla de xoc social, per valor, únicament, de 30 d'aquests 270 milions, en pobresa energètica, habitatge i el pla de barris. I hi ha un compromís verbal per valor d'altres 12 milions d'euros en relació amb les beques de menjador.

JxSí havia convertit la sessió, ja per endavant, en un estira-i-arronsa amb la CUP perquè s'avingui a pactar els pressupostos. I havia advertit que si no passa, el pla de xoc no seria

JXSí es divideix per la reforma laboral del PP i CiU

JxSi ha votat en doble sentit a dues propostes de Catalunya Sí que es Pot i la CUP que convidaven a rebutjar la reforma laboral que el PP va aprovar amb el suport de CiU. Han tirat endavant: els diputats d'ERC han votat a favor de les propostes i els de Convergència s'hi han abstingut. Era una votació simbòlica que ha servit per escenificar els matisos en el grup que comparteixen diputats de CDC, d'ERC i independents. Per matisos entre les dues propostes, l'independent Germà Bel ha votat 'no' a la de Catalunya Sí que es Pot i s'ha abstingut en la de la CUP.

viable. No pas íntegrament. Dels 270 milions que estan previstos en aquest pla de xoc --una quantitat que les entitats socials ja van considerar clarament insuficient--, les propostes de resolució aprovades únicament n'han confirmat la novena part. Trenta milions d'euros que constaran en els pressupostos tant sí com no i que corresponen a tres partides del pla de xoc: els 10 milions previstos per incrementar el parc de vivenda social; els 10 milions per al fons de la pobresa energètica i 10 milions més per al pla de barris.

S'ha de tenir en compte que, per exemple, els 10 milions per a pobresa energètica no només estan en el pla de xoc, sinó que, a més, ja existien el 2015, encara que la seva execució va ser molt reduïda: tan sols es va arribar a invertir 1,4 milions dels 10 en ajudes a famílies.

LA LLEI 24/2015

Les propostes aprovades també avancen en gran nombre pel camí d'agilitzar el desenvolupament de la llei 24/2015, sobre vivenda i pobresa energètica, el reglament de la qual encara no ha sigut redactat pel Govern català. En aquest àmbit, s'aposta per aconseguir 3.000 pisos de grans tenidores en bon estat i 3.000 en mal estat. Actualment, el Govern té 1.830 pisos cedits mitjançant convenis amb bancs.

El cas de les beques de menjador és particular, econòmicament parlant. El ple ha aprovat una proposta de Catalunya Sí que es Pot i el PSC que conté diversos punts: garantir que les famílies que viuen sota el llindar de la pobresa reben beques; garantir l'accés a aliments d'alumnes de secundària que no tenen menjador perquè el centre fa jornada intensiva; assegurar l'alimentació en períodes no lectius dels alumnes que la requereixin; informar ja des de l'1 de setembre els beneficiaris que ho són (els últims anys s'han confirmat la majoria de beques amb el curs començat, amb els problemes que això comporta) i garantir els recursos necessaris per a beques a ajuntaments i consells comarcals.

El cost que suposaria la resolució, si esdevé una realitat, seria d'uns 12 milions, segons una quantificació feta ahir per la Conselleria d’Economia. Així ho van dir diputats de JxSí a Catalunya Sí que Pot. Segons aquesta versió, Economia ha assumit el compromís verbal que aquests 12 milions estaran al damunt de la taula. Per tant, ni és una partida confirmada però tampoc està en suspens. El Govern ha invertit aquest any 53 milions en beques de menjador. Va començar amb 48 milions i ha afegit recursos en funció de la necessitat.

MÉS BON TO

El que sí que ha millorat en comparació amb el ple del 2014 sobre la pobresa ha sigut el to. Hi ha hagut més acords, i entre més socis. La conclusió és que hauria sigut més útil esperar a tenir nous pressupostos per fer el ple. Entre les propostes de resolució aprovades hi ha acords que si acaben comptant amb els diners necessaris sí que representaran un avanç notable.

La renda mínima d'inserció (RMI) n'és un exemple. La Cambra catalana ha aprovat que la prestació recuperi el caràcter de dret subjectiu: tothom qui acrediti els requisits per accedir a l'ajuda la rebrà. Això porta a recuperar la partida oberta, de manera que s'hi va afegint pressupost durant l'any segons la necessitat. Això podria disparar el pressupost fins a uns 300 milions d'euros. El Govern xifra el del 2015 en 200 milions.

Catalunya Sí que Pot també ha aconseguit que prosperés una proposta de resolució que insta a augmentar el parc d'habitatge destinat a dones víctimes de la violència domèstica i als seus fills.

LA CUP I ELS TITULARS

Notícies relacionades

Políticament, la CUP s'ha mostrat dura i ha reclamat com a mitjà per acabar amb la pobresa el final del sistema capitalista. La diputada Anna Gabriel ha criticat la naturalesa del ple i ha denunciat la impossibilitat d'analitzar amb deteniment el que es proposa i acorda. També ha rebutjat que els titulars periodístics se centrin en si la CUP rebutja votacions o acords.

La sessió també ha donat cabuda a resolucions de caràcter creatiu com una de Jxsí que indica que no s'abaixarà el sou als empleats públics “durant la transició nacional”.

Els acords més significatius