EMERGÈNCIA SOCIAL

Carles Puigdemont intentarà driblar el TC amb una nova llei sobre la pobresa

El president pretén deixar sense efectes pràctics la suspensió promoguda pel Govern central

Ada Colau considera "vigent" la llei ja que l'emergència segueix "ben present"

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Puigdemont ha celebrat aquest dimarts la seva primera gran cimera, un costum que va arrelar durant el lideratge d'Artur Mas i que aquesta vegada ha servit per detectar el canvi dels temps. Mentre les cimeres de Mas eren totes de caire merament sobiranista i patriòtic, la de Puigdemont ha estat presidida per l'eix social. Que els sobiranistes volen empeltar en el procés, és cert, però social al capdavall. El mateix Puigdemont ha assenyalat després de la multitudinària reunió (40 persones) que per esquivar la suspensió avui feta efectiva per part del Tribunal Constitucional de la llei d'emergència habitacional i pobresa energètica, s'impulsarà un nou text. El Govern català, segons fonts de les dues trinxeres internes, la convergent i la republicana, està "cohesionat i l'acord és total".

I l'aclariment era pertinent perquè el dubte, que sempre plana sobre la sinceritat de les relacions entre CDC i ERC, havia aparegut. Al cap de poc d'acabar-se la reunió, el vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha tuitejat: “Compromís de ratificar les lleis que protegeixen les persones en situació d'emergència residencial i de pobresa energètica”. És a dir, la proposta amb què ha anat Junts pel Sí a la reunió del Palau de la Generalitat, com ha assenyalat el convergent Jordi Turull a l'entrar. Si es compleix aquest punt, això significaria que els 72 diputats de JxSí i la CUP, més tots aquells que s'hi poguessin sumar, incorreran en una desobediència flagrant. També la Mesa del Parlament, la presidenta de la qual, Carme Forcadell, també ha assistit a la cita de Palau, així com tots els líders polítics, una dotzena d'alcaldes de les principals ciutats catalanes, entre elles Barcelona, i les entitats socials que van promoure la ILP que va donar pas a la llei.

Així doncs, ¿es ratifica la llei suspesa i se'n fa una altra? No. Puigdemont i Junqueras es referien al mateix. La forma com el president ha decidit ratificar el text recorregut és l'elaboració “urgent”, ha dit, d'una altra llei. Molt en la línia convergent de rebutjar que es faci una oberta desobediència a l'Estat i al·legar que s'és fidel a la sobirania del Parlament. Es vol tenir l'avantprojecte a punt en el termini d'una setmana. Hi ha el perill que, després de la suspensió, "hi hagi una onada de desnonaments", ha assenyalat el president.

Fonts presents a la sala sospitaven, però, que darrere la presència de la Conselleria de Governació i del Consell de l'Advocacia en l'elaboració del nou text (juntament amb la dels promotors de la ILP que van donar lloc a la llei) s'hi amaga la voluntat, per part del Govern català, de polir la nova norma per driblar el TC. Una altra veu ha afirmat a aquest diari que no sortia del conclave “amb la sensació que s'acabi ratificant el text suspès”, és a dir, que no es vorejaria la desobediència.

SUSPENSIÓ SENSE EFECTE

En la compareixença, Puigdemont ha declarat, això sí, que el conclave havia arribat al “compromís de deixar sense efectes pràctics la suspensió del TC”. En opinió del president, la cimera demostra que la qüestió no suposa “un conflicte entre dues administracions o ideologies”, sinó una cosa que afecta “molta gent”.

La intenció de Puigdemont és “mantenir les eines per donar resposta a les necessitats de vivenda i pobresa energètica”. Per fer-ho es redactarà la nova llei, que s'intentarà que tingui “sòlides bases jurídiques”. En un breu lapse de temps també es pretén tenir un projecte de llei per desplegar mecanismes fiscals sobre els pisos buits, una de les parts deixades pel TC als llimbs.

També s'ha de comptar que el futur de la nova llei es jugarà en gran part a Madrid, ja que els terminis que poden portar a un nou recurs del Govern poden coincidir amb les negociacions per formar un nou Executiu, passat el 26-J. En aquesta línia, Inés Arrimadas, la líder parlamentària de Ciutadans, després de criticar el victimisme del Govern amb les accions del TC, ha afirmat, en la reunió, que no estava d'acord amb el recurs del Gabinet de Mariano Rajoy. I, ara mateix, és demoscòpicament impossible que el PP renovi a la Moncloa sense el suport del partit d'Albert Rivera.

SOBIRANISME I COLAUISME

Notícies relacionades

En la cimera hi ha hagut un cert aire de joc d'empaitar-se entre el gat i la rata. Els sobiranistes pretenien atrapar sota les seves xarxes el colauisme, entès com la suma de la mateixa alcaldessa de Barcelona, els representants de Catalunya Sí que es Pot, i les entitats més pròximes, com la PAH. El sobiranisme veu en aquesta suspensió de part de la llei d'emergència habitacional i pobresa energètica una manera d'empeltar al tronc de l'independentisme tot el moviment que orbita al voltant de la lluita pels drets socials.

La resposta del colauisme ha sigut esquiva i centrada que més enllà de les parts suspeses de la llei, no s'ha començat a aplicar la resta de la norma, cosa que ja es podria estar fent. "La llei està vigent perquè la necessitat es manté"m ha assenyalat la mateixa Ada Colau, que ha asseverat que es posaran en marxa mesures "com si no hagués passat res".