DECISIÓ JUDICIAL

El jutge acusa el president d'Ausbanc de muntar una organització per extorsionar bancs

Imposa mesures cautelars a vuit col·laboradors de Luis Pineda i en deixa en llibertat amb càrrecs un altre

Segons la resolució judicial, Pineda va ordenar a un dels seus treballadors redactar una notícia "breu però amb una hòstia" per al president del BBVA

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz imposa mesures cautelars a vuit dels nou investigats a qui va prendre declaració entre dimarts i dijous en la causa per la qual va enviar a la presó la setmana passada el president d'AusbancLuis Pineda, i el secretari general de Manos LimpiasMiguel Bernard.

En una resolució, el magistrat fixa --per al novè investigat el fiscal Daniel Campos no va demanar cap tipus de mesura-- compareixences mensuals al jutjat, la designació de telèfon mòbil de contacte permanent, així com la comunicació al jutjat de qualsevol canvi de domicili que es produeixi.

El magistrat acusa María Isabel MedranoLuis María Suárez JordanaMaría Manuela MateoHermenegildo GarcíaMaría Teresa CuadradoRosa Isabel AparicioRamón Perfecto Rodríguez i José María Rodríguez dels delictes d'extorsió, amenaces, pertinença a organització criminal, estafa i administració deslleial, mentre que a José María de León només l'acusa dels tres primers delictes.

El togat explica en la seva resolució que, arran del que s'ha investigat fins ara, Pineda exercia "un domini total i complet de la trama que des de fa temps ha anat conformant en una organització criminal, utilitzant diverses persones com a testaferros i concretament els citats investigats (…) els quals (cada un en el seu lloc) haurien contribuït a la consecució dels importants il·lícits beneficis econòmics".

La  resolució descriu les activitats de cada un dels investigats en la trama delictiva i el paper que se'ls atribueix en aquesta, basada en campanyes de publicitatnotícies negatives i acords amb entitats per evitar demandes.

En aquest sentit, la resolució fa referència a l'actuació de l'organització en l'anomenat 'cas Sevilla'. Segons la investigació, Luis Pineda li va comentar a Rosa Isabel Aparicio diversos punts de la seva agenda, entre ells "preparar preguntes de Braulio (Medel) a Sevilla" davant la seva declaració en el 'cas dels ERO', que van ser facilitades al president d'Unicaja, i diverses trucades posteriors en què, seguint indicacions de Pineda, va col·laborar en la remissió de l'escrit de sol·licitud de l'arxiu de la causa contra el banquer.

En el cas de Luis María Suárez Jordana, assenyala que com a director de publicacions d'Ausbanc s'encarregava de difondre notícies a favor o en contra de determinades entitats segons decidia Luis Pineda, depenent de si es tractava d'entitats "col·laboradores" o no, sent plenament conscient que la seva actuació era incorrecta.

CRÍTIQUES A BANCS

Així es desprèn d'una trucada en què Pineda li va trucar per publicar en el diari 'Mercado de Dinero' una notícia negativa sobre Air Europa i una altra en què le va indicar que preparés una notícia "breu però amb una hòstia" per a Francisco González, president del BBVA (presumiblement com a conseqüència de perdre una demanda contra aquest banc)".

Notícies relacionades

La resolució també relata com el 17 de març passat Luis María Suarez Jordana va tenir "coneixement per part d'algú d'Unicaja, que l'Audiència Nacional i la UDEF" l'estaven investigant, cosa que va motivar que aquest comencés a fer gestions per esbrinar els motius d'aquestes indagacions.

En el cas de la dona de Luis Pineda, María Teresa Cuadrado, el jutge detalla operacions realitzades a través de societat vinculades a Ausbanc per suposadament desviar fons a favor del matrimoni. En una d'elles, Hisenda ha constatat que la dona de Pineda va rebre 204.845 euros entre el 2008 i el 2014. A través d'una altra societat s'ha acreditat que Cuadrado rebia 12.000 euros anuals per a les seves despeses personals. Fins i tot per a l'adquisició d'un sofà, el matrimoni va utilitzar una societat del grup.