PROCÉS JUDICIAL

Així extorsionaven Ausbanc i Manos Limpias

Luis Pineda, president d'Ausbanc, definia com a "esponsoritzacions" els xantatges per retirar imputacions

El jutge Pedraz relata diversos casos d'extorsió a institucions i bancs en l'acte de presó

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

"Aquest procediment està esponsoritzat", explicava un advocat de Sevilla al president d'Ausbanc, Luis Pineda, que amb el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, buscava fos com fos imputar el portaveu d'UGT-Andalusia en un cas de factures falses. Així consta en una de les converses telefòniques que el jutge Santiago Pedraz recull en l'acte amb què va enviar a la presó els màxims responsables de les dues entitats per una reguitzell de delictes. Aquest dimarts, a més, ha ordenat bloquejar els comptes d'Ausbanc i Manos Limpias.

El togat revela les martingales d'aquests imputats, que es van donar a conèixer com a professionals de l'acció popular, la que s'exerceix en els plets en nom de tercers, i que presentaven, retiraven o negociaven per augmentar els seus comptes corrents, comprar cases i, fins i tot, pagar reformes als seus habitatges, com va fer Pineda al seu domicili de Villamayor de Campos (Zamora).

El president d'Ausbanc va muntar aquest tinglado i va recórrer al seu amic Bernad, a qui "controla", segons el jutge, perquè presentés les querelles "per reforçar la pressió" i aconseguir que l'entitat bancària o les persones que havien posat en el punt de mira paguessin.

El magistrat descriu les maniobres, per exemple, en el 'cas ERO', en què estava investigat el president d'Unicaja, Braulio Medel. Pineda i Bernad van mantenir diverses converses abans de la cita judicial del banquer, el 17 de febrer del 2016, en què es mostraven molt satisfets "que s'està encaminant molt bé per als seus interessos" la compareixença del president de la caixa. A més, Pineda es va reunir amb el secretari general del banc per preparar la declaració del directiu i poder després sol·licitar l'arxivament d'aquest cas.

UN MILIÓ D'EUROS

Unicaja, segons la resolució judicial, havia abonat el 2 de febrer 617.000 euros a Ausbanc per un conveni de publicitat que va completar amb un altre desemborsament de 400.000 euros. I és que per complir el pacte, Pineda necessitava "tenir la motxilla carregada" abans de presentar l'escrit d'arxivament.

Amb aquest èxit sota el braç, Pineda i Bernad van decidir fer servir la mateixa estratègia en el 'cas Nóos', en què Manos Limpias és la responsable que la infanta Cristina s'assegui al banc dels acusats. El 29 de febrer passat, Luis Pineda va trucar al director de la fundació La Caixa i li va proposar retirar l'acusació contra la germana del Rei "pactant una declaració" en la vista.

Després de l'interrogatori a Cristina, el 3 de març, Pineda va comentar amb un altre dels imputats, Francisco Castro, la intervenció de l'advocada de Manos Limpias en aquest procés, Virginia López Negrete. Pineda deixa clar que la veu cantant la porta ell. "Haurà de plegar veles i punt", sentencia. El xantatge també va arribar al Banc Sabadell. I el lletrat de la infanta, Miquel Roca, es va reunir amb Pineda a Madrid el 15 de març. Dues setmanes més tard, Roca i l'entitat van denunciar aquest xantatge.

CLÀUSULES TERRA

Notícies relacionades

Altres bancs sotmesos a xantatge també van efectuar pagaments al veure's esquitxats pel cas de les clàusules terra. El togat no en revela els noms, però explica que una entitat va arribar a pagar 1.162.750 euros, una altra 985.322 euros, i una tercera, 2.674.225 euros. Amb una altra va pactar que li abonaria 1.200 euros per cada client d'Ausbanc que renunciés a demandar-los.

En el seu acte, el jutge argumenta que els envia a la presó per evitar que Pineda "pugui emprendre la seva vida fora d'Espanya" gràcies a la infraestructura empresarial que controla, un exemple que també tem que pogués seguir Bernad, "a qui ha esponsoritzat".