LA INVESTIDURA IMPOSSIBLE

Sánchez tira la tovallola i inicia la campanya contra Iglesias

El líder socialista acusa el líder de Podem de "trair" el "canvi": "Votar-lo és perpetuar Rajoy"

Manté el veto al PP després dels comicis del 26-J, en què vol repetir programa electoral i llistes

El PSOE accepta 27 de les 30 propostes de l’Acord del Prado presentat per Compromís. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

El PSOE accepta 27 de les 30 propostes de l’Acord del Prado presentat per Compromís.
psoe
undefined33675190 madrid 26 04 2016    politica rueda de prensa en e160426192904

/

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

S’ha acabat. Pedro Sánchez s’havia aferrat fins a l’últim moment a les incertes possibilitats de la seva investidura, fins al punt d’arribar a acceptar ahir gairebé la totalitat de les mesures del pacte in extremis proposat per Compromís, però va tirar la tovallola en la seva reunió amb Felip VI. Després que ni el partit valencià, ni Podem, ni les seves confluències, ni C’s, ni IU acceptessin el seu pla d’un govern amb membres del PSOE i independents, el líder socialista va assumir el que era inevitable, les eleccions, en una compareixença que va servir de primer acte de campanya. Els durs atacs a Pablo Iglesias van ser gairebé monotemàtics.

«Li he dit al Rei que només compto amb 131 diputats. És insuficient», va començar dient Sánchez, en una llarga declaració llegida en la qual va repassar el que ha passat, segons el seu punt de vista, en aquests quatre mesos. La «irresponsabilitat» del president en funcions i candidat més votat al no sotmetre’s a una investidura. El seu «pas endavant» per al «canvi». L’entesa amb Ciutadans. I, sobretot, l’actitud del líder de Podem.

A Iglesias el va acusar de «trair allò per a què va néixer», de «perpetuar [Mariano] Rajoy», de preocupar-se només per les «butaques», de tenir una «concepció de la democràcia» basada a «imposar» i, per últim, d’aïllar l’ala del seu partit més procliu al pacte amb el PSOE, representada, en la seva opinió, per Íñigo Errejón. «Iglesias no ha volgut mai un president socialista. Punt. No hi ha res més», va afirmar el secretari general dels socialistes.

L’estratègia electoral del PSOE passa per atraure aquella part dels que van votar Podem el 20 de desembre i no concorden amb Iglesias. Segons els socialistes, són un 35% del seu electorat. Tot i així, la direcció del partit admet que ara mateix la major part d’aquest col·lectiu se situa en l’abstenció, una altra aposta per votar IU (amb qui Podem pot anar en coalició el 26 de juny) i només un tercer sector, reduït, creu que votarà el PSOE.

CONDICIONS INASSUMIBLES

Ahir al matí va començar amb un tímid bri d’il·lusió. L’intent d’acord de Compromís va ser ben rebut pel PSOE, que va acceptar 27 de les seves 30 propostes, totes genèriques, però al mateix temps Sánchez hi va posar altres condicions: que Ciutadans formés part del pacte, que el Govern només estigués format per socialistes i independents, que els socis aprovessin dos pressupostos i que Sánchez, com a president, se sotmetés a una qüestió de confiança el 2018. 

Notícies relacionades

Però cap dels seus potencials aliats va acceptar aquests requisits. «Quedem abocats a la celebració d’eleccions, cosa que no volien la majoria d’espanyols», va certificar Sánchez, que té la intenció de presentar-se a les primàries per repetir com a candidat (en principi no tindrà cap rival intern d’entitat) i concórrer amb les mateixes llistes i el mateix programa electoral que en l’anterior cita amb les urnes.

En un rellevant missatge si l’equilibri de forces després dels nous comicis és similar a l’actual, el líder dels socialistes reeditarà el seu veto al PP. «El canvi s’ajorna dos mesos, però el canvi arribarà», va assenyalar amb optimisme. Tenint en compte que Podem tornarà a ser indispensable per desallotjar Rajoy de la Moncloa, l’esperança de Sánchez se centra que Iglesias «rectifiqui».