LES PORTADES DE LA PREMSA

Ausbanc va pagar a diversos jutges a canvi de conferències

'El País' informa que els ponents dels cursos dels presumptes xantatgistes rebien al voltant de 1.000 euros per xerrada

La foto de la (des)avinença de Rajoy i Puigdemont a la Moncloa copa les portades de Madrid i Barcelona

portadaabc2104

portadaabc2104

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

A més de la foto preelectoral de l'estèril reunió de Mariano Rajoy i Carles PuigdemontMariano RajoyCarles Puigdemont al palau de la Moncloa, que és una notícia comuna a les portades dels vuits principals diaris de Madrid i Barcelona, crida l'atenció al quiosc d'aquest dimecres una revelació d''El País': jutges de l'Audiència Nacional, d'audiències provincials i de tribunals superiors van cobrar d'Ausbanc per participar en xerrades i conferències organitzades per aquesta associació presumptament extorsionadora.

Els suposats xantatgistes van arribar a pagar entre 800 i 1.000 euros a magistrats, segons informa l'esmentat diari, que recorda que Ausbanc ha presentat en els últims anys nombrosos plets en desenes de jutjats, i que alguns dels seus responsables van assistir als fòrums que cada any celebrava el col·lectiu presidit per Luis Pineda, que és a la presó des de dilluns passat.

Pel que fa a la primera reunió oficial de Rajoy i Puigdemont a la Moncloa, els diaris coincideixen gairebé per unanimitat que l'intent ha sigut infructuós. Almenys, a curt termini.

EL PAÍS, EN SUSPENS

"Molt lluny", "No ha anat bé"; "Bones paraules i pocs avanços"; "S'escolten però no s'entenen"; "Finançament, sí; referèndum, no", i "Obren un diàleg amb límits" són els titulars respectius de l''Ara', 'El Punt Avui', 'El País', 'Abc', 'El Mundo' i 'La Vanguardia'. L'únic diari que converteix en subjecte preferent el president del Govern espanyol en funcions és 'La Razón'. El diari que dirigeix el comissari Francisco Marhuenda titula: "Rajoy s'obre al diàleg amb Puigdemont dins de la unitat d'Espanya". Fi de la cita.

Al seu primer editorial, 'La Vanguardia' aplaudeix la reunió en coherència amb la seva defensa de la moderació i el diàleg entre les parts. "Restaurar les relacions institucionals és bo", assenyala el diari del grup Godó. "Però més ho seria que, d'ara endavant, seguissin treballant amb més vocació d'acord, per superar unes desavinences que des de fa molt temps tenen el país en suspens".

RESPECTAR LES REGLES DEL JOC

"Puigdemont ho demana tot però no ofereix res", titula en to de queixa el seu editorial 'El Mundo'. "El Govern -adverteix- no pot acceptar cap de les exigències de la Generalitat ni seguir refinançant el seu deute si abans Puigdemont no assumeix una sèrie de compromisos bàsics, com respectar les regles del joc. El que no ofereix res als altres, tampoc pot esperar res del proïsme. Aquesta és la resposta que mereix l'independentisme català".

DIÀLEG SENSE ACORD

La tesi de l'editorial d''El Punt Avui' se sintetitza de meravella en el seu títol: "Quan el diàleg no és sinònim d'acord". El diari independentista recorda les respectives postures inflexibles dels dos interlocutors, interpreta que "de desgel cap" i acaba: "La resta, fins i tot l'anunci d'una nova reunió entre els vicepresidents dels dos executius [Junqueras Sáenz de Santamaría], cal interpretar-ho com a gestos formals que convenen a les dues parts. Benvinguts siguin, però el problema entre Catalunya i Espanya, més enllà de les formes, és de fons".  

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Ausbanc va pagar a diversos jutges per participar en els seus cursos"; "Podem i IU, a un pas de l'acord per anar junts a les eleccions"; "Bones paraules i pocs avanços en la represa del diàleg"; "L'ONU tem que 500 refugiats hagin mort en un naufragi en aigües de Líbia"; "Els malalts perduts de Ciutat de Mèxic".

EL MUNDO

"Iglesias i Garzón dissenyen el 'sorpasso' electoral al PSOE"; "Hisenda rebaixa en 4.500 milions l'ajust exigit a les CA"; "Flamenc per a l''Estimat Líder' nord-coreà".

ABC

"Rajoy i Puigdemont s'escolten però no s'entenen: Encara que es van esforçar ahir per escenificar cordialitat i diàleg en assumptes col·laterals, el president del Govern va tallar amb un 'no' rotund el discurs secessionista del català".

LA RAZÓN

"Rajoy s'obre al diàleg amb Puigdemont dins de la unitat d'Espanya"; "Montoro dóna aire a les CA i duplica l'objectiu de dèficit"; "Podem i IU avancen en un pacte parcial per al 26-J"; "Cas Nóos: El tribunal avala que es mantingui l'acusació popular".

LA VANGUARDIA

"Rajoy i Puigdemont obren un diàleg amb límits. Pacten que els seus vicepresidents entaulin una agenda sobre una llista de mesures"; "Montoro eleva fins al 0,7% el sostre de dèficit autonòmic"; "Clinton i Trump aplanen el camí electoral".

EL PUNT AVUI

"No ha anat bé"; "Un Barça contundent es manté líder"; "L'Estat apuja el sostre de dèficit territorial al 0,7%".

ARA

"Molt lluny"; "La Generalitat podrà gastar 800 milions més per l'ampliació del límit de dèficit"; "Barça: torna l'espectacle"; "Els bancs avisen que cobraran per tots els serveis".

EL PERIÓDICO

"(Des)avinença: Rajoy i Puigdemont constaten les seves discrepàncies sense trencar el diàleg"; "Hisenda dóna aire a les autonomies i a la Seguretat Social"; "Aguirre demana la dimissió de Montoro per la filtració d'Aznar"; "¿Per a qui són les voreres? Vianants, bicis i terrasses es disputen l'espai a Barcelona".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Urkullu advoca per blindar l'autogovern per poder conviure dins d' Espanya"; "Toña censura el menyspreu del seu viceconseller a Lanbide però no el cessa"; "Llum verda del Banc d'Espanya a BBK. Aprova el seu pla per retenir el control de Kutxabank".