VALORACIÓ DE L'ENCUENTRO A LA MONCLOA

Puigdemont constata els seus "discrepàncies profundes" amb Rajoy

Els vicepresidents de tots dos executius negociaran sobre punts divergents com el dèficit o les competències

El 'president' assegura que arribarà fins al final en la creació de l'Estat propi

 

  / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / MADRID

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que l'entrevista que ha mantingut aquest dimecres amb el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, s'ha produït "en un clima de cordialitat i normalitat institucional però per evidenciar profundes discrepàncies" i ha mantingut ferma la seva aposta independentista en una qüestió, la identitària, en la qual, com era previsible, no hi ha hagut cap tipus d'acord.

“Venia amb un raonable escepticisme, constructiu, voluntat de deixar-me sorprendre, no he quedat sorprès però hi ha hagut la possibilitat que el president Rajoy escoltés un president independentista que es proposa arribar fins al final en el mandat democràtic del 27-S", ha subratllat Puigdemont després de dues hores i quart de reunió. El president ha advertit que després d'aquesta nova negativa, el projecte de creació de l'Estat propi segueix obert a negociació però seguirà endavant: "No puc ser optimista sobre el que faci la política espanyola en el conflicte amb Catalunya, nosaltres no ens aixecarem mai de la taula negociadora encara que estiguem sols, que és el que passa avui, si algú té interès a asseure's sempre tindrà un plat a taula. Sempre. Però nosaltres anirem passant, perquè també ha de quedar clar que estem en el temps de les decisions, no del tempteig".

El president ha ampliat la seva anàlisi crítica al conjunt de la política espanyola, després d'haver-se reunit amb els líders del PSOE, Podem, Ciutadans i el president del Govern en funcions. "Dels líders polítics espanyols no en puc desprendre ni una nansa per agafar-nos a través de la qual puguem dir que podem arribar a un acord per la via que ens agradaria a la majoria de catalans, que és votant”, ha acabat dient.

A més de les aspiracions sobiranistes, Puigdemont ha plantejat a Rajoy 46 qüestions pendents (reivindicacions competencials i de finançament, l'assignació d'un dèficit excessiu a la Generalitat, assumptes com la impugnació estatal del decret de pobresa energètica o l'"abús" de recursos davant el Constitucional, entre altres).

SUPERAR LA "PARÀLISI"

L'acord assolit en la reunió consisteix que la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i el del Govern, Oriol Junqueras, estudiaran propostes concretes d'aquell document en àrees com el dèficit, alguns recursos d'inconstitucionalitat i pagaments que l'Administració central deu a la Generalitat. El propòsit és intentar superar "la paràlisi" que s'arrossega des dels 23 punts que va reivindicar el 2014 l'aleshores president Artur Mas també en una trobada amb Rajoy. 

No obstant, en matèria de dèficit, i malgrat l'anunci d'un sostre més favorable a les autonomies per part de Rajoy, Puigdemont tampoc n'ha sortit satisfet, perquè "es quedarà per sota del que ens tocaria si atenguéssim a la llei d'estabilitat pressupostària". En tot moment, el president ha mostrat el seu escepticisme sobre els acords que es puguin forjar en la comissió de treball. 

Notícies relacionades

És el cas de l'amenaça de suspensió per part de l'Estat de la llei de 2015 del Parlament sobre emergència habitacional i pobresa energètica. El president ha demanat a Rajoy que en qualsevol cas si recorre al Constitucional no provoqui la suspensió de la norma, però en això tampoc ha aconseguit una resposta favorable del president del Govern en funcions. "No ha arribat a un compromís", ha afirmat Puigdemont.

El president ha sigut ferm en la seva crítica a la judicialització de casos com el que afecta Mas, la exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau per haver convocat el 9-N del 2014. També ha criticat Rajoy perquè el Govern central no hagi actuat en matèria d'ajuda als refugiats. Sobre aquest punt ha explicat que Rajoy anunciarà una ajuda a ONG per valor de 83 milions d'euros i li ha reclamat coordinació. Davant d'això, la resposta de Puigdemont ha sigut que aquesta coordinació "ha existit des del minut zero".