DEBAT A LA CAMBRA ALTA

El PP s'avé a posar fi als aforaments però a llarg termini

Bloqueja una iniciativa exprés del PSOE i ofereix una ponència per limitar-los amb calma

Rita Barberá segueix la sessió sense immutar-se des del seu escó al Senat

tecnicomadrid33343586 madrid 29 03 2016 politica la senadora del pp  rit

tecnicomadrid33343586 madrid 29 03 2016 politica la senadora del pp rit

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PP va vetar amb la seva majoria absoluta al Senat una moció del PSOE –que recollia una part del pacte obtingut amb Ciutadans– que proposava suprimir l’aforament de què disfruten els parlamentaris estatals i autonòmics. Però, conscients que la ciutadania no comparteix que gairebé 2.000 polítics (a més de cinc membres de la Família Reial i al voltant de 15.000 membres de la judicatura; en total 17.621 persones a Espanya) disfrutin del privilegi de ser jutjats per un tribunal diferent de la majoria de la ciutadania, els conservadors van oferir als socialistes crear, en el si de la Comissió Constitucional de la Cambra alta, una ponència per limitar i acotar aquesta prerrogativa.

El PSOE va rebutjar la «desconsoladora» proposta de crear una comissió d’estudi i per això el PP va votar en contra de la moció.

No obstant, fonts del PP assenyalen que el partit és conscient que la societat demana noves mesures de regeneració democràtica, i que decisions com la de blindar l’aforament de Rita Barberá a l’incloure-la a la comissió permanent del Senat –que permet el privilegi fins i tot si es dissolen les Corts– electoralment els fa «molt de mal». Per aquest motiu els conservadors van anunciar que presentaran una moció per crear l’esmentada ponència. Així mateix, tenen la idea d’incloure el compromís de limitar els aforaments al programa electoral si es repeteixen les eleccions. Aquestes dues mesures donarien el seu fruit a llarg termini. Però eliminar la dispensa per a polítics requereix fer una reforma de la Constitució i, per tant, ara o en el futur, previsiblement necessitarà els vots del PP.

Notícies relacionades

ESCASSES REFERÈNCIES / Rita Barberá, per cert, va seguir el debat des del seu escó sense immutar-se, i des d’allà va sentir com el portaveu socialista assenyalava, per exemple, que la ciutadania està «farta» de casos com el d’Imelsa, que investiga el finançament il·legal i el presumpte blanqueig al PP valencià. L’oposició no va fer gaire sang sobre la polèmica situació de l’exalcaldessa, que encara no està imputada a causa del seu aforament, com temia el PP.

El PSOE va lamentar, en termes generals, que el Partit Popular, «assetjat per la corrupció», proposi «ponències» i no «fets».