El Congrés aprova controlar el Govern mentre consulta el TC

Rajoy esquiva les preguntes dels grups la setmana que ve a canvi de comparèixer per informar sobre la UE

undefined33341865 madrid  29 03 2016  patxi l pez  antes de la junta160329123330

undefined33341865 madrid 29 03 2016 patxi l pez antes de la junta160329123330 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El pols entre el Govern i el Congrés s'intensifica i situa l'acció parlamentària en una situació tan enrevessada com inaudita. Aquest dimarts la Cambra baixa ha decidit posar en marxa el mecanisme de control a l'Executiumalgrat que el PP es nega a respondre a les preguntes dels grups i al·lega que està en funcions. No serà tan aviat com desitjaven la resta de grups. Mariano Rajoy ha aconseguit encaixar una compareixença per informar sobre els consells europeus dimecres que ve, el dia reservat per a les sessions de control al Parlament. Per tant, l'escrutini dels grups haurà de ser la setmana que ve, el dimecres 13 d'abril.

El president del Congrés, Patxi López, ha confirmat que dimarts que ve la Junta de Portaveus decidirà l'ordre i les preguntes d'aquest primer ple de control al gabinet de Rajoy en aquesta legislatura. Si el PP no cedeix i no consent sotmetre's a l'escrutini dels diputats, els grups llegiran les preguntes igualment sense que ningú les respongui, o fins i tot amb la bancada blava buida. El portaveu parlamentari dels populars, Rafael Hernando, ja ha anunciat que la posició és ferma i que no hi ha d'haver controls ordinaris al Govern en funcions, però no ha avançat si els ministres en funcions aniran a l'hemicicle o no. 

Notícies relacionades

Passi el que passi a l'hemicicle, el Congrés plantejarà una consulta al Tribunal Constitucional perquè dirimeixi el conflicte d'atribucions i es pronunciï respecte a la negativa del Govern a donar explicacions al Parlament, una decisió que pot demorar-se fins a quatre mesos. Com que els partits són conscients que aquest tràmit resulta en realitat poc operatiu, decideixen seguir amb l'activitat i deixar el PP en evidència. 

Segons el que han acordat aquest dimarts els òrgans de govern del Congrés, el ple començarà dimarts que ve a la tarda amb el debat sobre la modificació de l'estatut de la Comunitat Valenciana i proposicions de llei de PSOE, ERC i Democràcia i Llibertat. Dimecres al matí es realitzarà la compareixença de Rajoy sobre qüestions europees. A més, els grups regularan quina quota de preguntes li correspon a cada un en aquesta legislatura i establiran quines qüestions poden plantejar la setmana que ve a un Govern en funcions.